Mi lenne, ha a balkonládában olyan növényeket, virágokat ültetnénk, melyek nem csak hogy egész nyáron virágzanak és szépítik a környezetünket, hanem, ha kedvünk szottyan rá, friss salátát, sajtkrémmel töltött virágszirmot, vagy más finomságokat készíthetnénk belőlük, amikor csak kedvünk tartja? Vagy akár saját magunk termelnénk meg a világ egyik legerősebb természetes antibiotikumát, a sarkantyúkát, ami szépségével még Monet-t is megihlette? Vagy minden vendégünket elbűvölnénk egy virágszirmokkal  díszített nyári koktéllal vagy limonádéval?

A virágok fogyasztása több ezer éves múltra tekint vissza. A Római Birodalom lakomáiról nem hiányozhatott a rózsaszirom, a bizánciaknál pedig a körömvirág, és a krizantém került az asztalra. A francia királyok kandírozott ibolyaszirmokkal tették különlegessé a felszolgált ételeket, de Sissi hercegnő egyik kedvenc délutáni csemegéje is a kandírozott ibolyavirág volt, melynek gödöllői kastélyának kertjében hódolt.

Nálunk is egyre népszerűbbek az ehető virágok, köztük a bodza, a pitypang  az akác, és a levendula, melyekből egészséges finomságok készíthetők. Ha már unjuk a muskátlit, próbálkozzunk meg ehető virágokat ültetni az erkélyre vagy az ablakba. Most két, rendkívüli növényt mutatunk be a balkonládában is nevelhető növények közül, az árvácskát és a sarkantyúkát. Fontos, hogy ne használjunk semmilyen vegyszert és csak akkor fogyasszuk, ha környezetünkben limitált az autóforgalom.

Árvácska – desszertek,  saláták, koktélok, sajtkrémek virága

Az árvácska (Viola  wittrockiana)  enyhén füves, mentolos ízének köszönhetően tökéletes saláta alapanyag. A kedvenc salátánkat  egy marék árvácska virággal tehetjük különlegesebbé.  De használhatjuk őket gyümölcssalátákhoz, vagy akár köretek díszítéséhez. Ha legközelebb  pedig, igazán el szeretnénk bűvölni valamelyik kedves  látogatónkat, lepjük meg egy  remek koktéllal vagy limonádéval, virágszirmokkal díszítve, ami lehet bármilyen ehető virág, köztük a sarkantyúka,  levendula, bodza, árvácska, akác, ibolya, rózsaszirom, vagy pitypang.

 Különleges vendégváró falat  lehet például a kápia paprikába töltött házi sajtkrém vagy körözött, árvácska szirmokkal díszítve. A félbevágott, megtöltött paprikát vágjuk kisebb kockákra, így könnyebben fogyasztható.

Kreatívan dekorálhatjuk vele a felszolgált desszerteket, legyen az akár hagyományos puding, reform torta, a szuper egyszerű fittsüti, avokádós csokimousse, vagy a cukkini alapú spagetti (cugetti recept itt).

Sarkantyúka, a természetes antibiotikum, ami Monet is megihlette

A sarkantyúka nem csak dekoratív és az egyik leg különlegesebb ízű virágunk, hanem páratlan gyógyerővel bír, melynek köszönhetően, 2013-ban, Németországban az év gyógynövényének választották. Johannes Gottfried Mayer, a würzburgi egyetem botanikusa szerint fogyasztása részben helyettesítheti antibiotikumok alkalmazását. Gátolja a baktériumok, vírusok, gombák szaporodását, és serkenti a vérkeringést.

A sarkantyúka (Tropaeolum majus) , mely Peruból került Európába, gazdag mustárolajban, és káliumban és tele van finom illóolajokkal. A virágok szépsége Monet-t is elbűvölte, hiszen több képén is felfedezhetjük a sarkantyúkát, melyek Giverny-i kertjét díszítették tavasztól, őszig.

A növény teljes föld feletti része fogyasztható, így a levele, szára, virágja és magja is.

Egyedülálló, borsos, tormás ízvilága miatt a sarkantyúkát sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják. Virágbimbóit pedig ecetes-sós lében érlelve kapribogyóhoz hasonló csemegét kapunk. Magját pedig fekete bors helyett használták a  világháborúk idején, amikor a bors hiánycikknek számított. A friss sarkantyúka levél és virág, jól kombinálható más fűszerekkel, mint a zsálya, a kakukkfű és a citromfű

Receptek

Sarkantyúkás vajkrém

Hozzávalók:

20 dkg vaj

15 sarkantyúkavirág

4 sarkantyúka levél

2 evőkanál friss koriander vagy metélőhagyma

só, bors

Elkészítés: A lágy vajat keverjük habosra, majd lassan adagoljuk hozzá az apróra vágott növényeket, sót, borsot, végül  kis porcelán edényekben, hűtőben tároljuk.

Sarkantyúkás omlett

Hozzávalók

2 tojás

2 evőkanál kókusz-, vagy mandula tej

2 sarkantyúka levél

4 sarkantyúka virágszirom

só, bors

Elkészítés: Keverjük el a tojást és a tejet, adjuk hozzá a levelet és virgágszirmokat, majd felhevített kókuszolajon készítsük el a rántottát. Tálaláskor díszítsük friss sarkantyúka virággal.

Töltött sarkantyúkavirág

A virágszirmokat töltsük meg sajtkrémmel vagy körözöttel és helyezzük paprika, uborka vagy paradicsom szeletekre.

CUGETTI – az egészséges spagetti recept

Levendula: Három az egyben –  Fűszer, gyógynövény és kozmetikum

BANÁN + ZAPHEHELY = FITTSÜTI

Avokádós csokoládé mousse – cukor és laktózmentes csokikrém

Az allergia 8 természetes ellenszere

Fogyaszt, ránctalanít és gyorsan végez az influenzával – Bodza, a sokoldalú

 

 

Facebook Hozzászólások