Kevés olyan növényünk van, ami nem csak ehető és kitűnő italok készíthetők belőle, hanem gyógyít és szépít is. Sőt a háztartásban is nagy hasznunkra válhat illatosító, fertőtlenítő és molyírtó hatása miatt. Érdemes tehát levendulavirágot gyűjteni, vagy vásárolni, ami frissen a legjobb, de szárítva és illóolaj formájában is kitűnően használható. A levendula virág sokoldalú felhasználását ismerheted meg az alábbi cikkünkben.
A levendula eredetileg a mediterrán térségekben volt őshonos, a múlt század elején szerencsére az északi területekre, így hozzánk is eljutott. A levendula nevet a franciáktól vettük át, a Tihanyi-félszigeten, 1920-ban telepített levendula mezőhöz is Franciaországból hozták be a növényeket.
180 hatóanyaga közül a legfontosabb a linalool, és a linalil-acetát, melyek a virág illatát adják, de tartalmaz flavonoidokat, csersavat, és kumarint is. Már az ókori görögök és rómaiak is kihasználták a levendula sokoldalúságát, most rajtunk a sor, hogy teret engedjünk neki a konyhában, a háztartásban és a szépítkezésben is.
Az elmúlt 2500 év bővelkedik a levendulával kapcsolatos, érdekes történetekben. Sőt a keresztény hiedelem szerint egészen az Édenkertig nyúlik vissza a levendula megjelenése. A középkorban pedig olyan erővel ruházták fel, ami védelmet nyújt a gonosz ellen, ezért sok keresztény házban akasztottak levendula csokrot az ajtó fölé. Kleopátra pedig mi másra használta volna, mint Julius Caesar elcsábítására.
A gyógyító levendula
A levendula virága az egyik legjobb, természetes nyugtató és hangulatjavító szer, de hasznos lehet fejfájásra, kimerültségre, stresszoldásra is. Alkalmazzák ízületi gyulladások, puffadás, izomfájdalmak ellen, de a rekedtséget és a köhögést is csillapítja.
A levendula fogyasztható teaként, de néhány csepp levendulaolaj limonádéban vagy sima vízben elkeverve is alkalmazható. Az alvás támogatására és nyugtatóként néhány cseppet dörzsöljünk szét a tenyerünkben és kenjük be vele a tarkónkat illetve az orrunk alatti területet, vagy permetezzük be az ágyneműt és a párnát lefekvés előtt. További alvást és stresszcsökkentést segítő módszereket találsz a megadott linkeken.
A szépítő levendula
A kozmetikai ipar régen használja különböző szépítőszerek készítéséhez, és nem csak az illata miatt. Több, mint 20 féle kozmetikum készíthető belőle házilag, köztük arckrém, testápoló, fogkrém, fürdősó, levegő illatosító. A házi recepteket a legjobb levendulás kozmetikumokhoz itt találod.
Ezen kívül öblítő helyett használhatunk néhány csepp levendula olajat egy deci vízzel felhígítva. A szárított levendula virágcsokor pedig nem csak illatosít a szekrényben, hanem a molyokat is távol tartja.
Illatos ételek levendulával
A különböző virágok fűszerként való használata több ezer éves múltra tekint vissza. A Római Birodalom lakomáiról nem hiányozhatott a rózsaszirom, a bizánciaknál pedig a körömvirág, és a krizantém került az asztalra. A francia királyok kandírozott ibolyaszirmokkal tették különlegessé a felszolgált ételeket. Nálunk is egyre népszerűbbek az ehető virágok, köztük a bodza, a pitypang és az akác, melyekből egészséges finomságok készíthetők. A bodzapalacsinta, a rántott akác– vagy pitypangvirág igazi csemege, melyeket korábbi cikkekben mutattunk be, különleges receptekkel.
A levendula különleges zamata sokkal izgalmasabbá, és különlegesebbé teszi ételeinket. Kiemeli például a sajtok zamatát, különleges ízt kölcsönöz a különféle desszerteknek, felturbózza a közönséges limonádét. De készíthetünk levendulás lekvárt, ecetet, vagy levendula szörpöt is. Receptek itt.
Igazi levendula rajongóként minden nap használom a levendulát valamilyen formában. A legpraktikusabb számomra a levendula olaj, amit hajmosáshoz, arckrémhez, fogmosáshoz is használok, lefekvés előtt a párnára cseppentve olyan érzés, mintha egy levendula mezőn aludnék el. Köszönet érte Tóth Ildi levendula termesztőnek és barátomnak, aki vegyszermentesen termeli ezt a sokoldalú virágot. Neki köszönhetjük a csodálatos fotókat is melyek a levendula földön készültek.
HASONLÓ CIKKEK