Az egészséges életmód hívei már évtizedekkel ezelőtt fekete listára tették a fehérlisztből készült élelmiszereket, köztük a tésztaféléket is. A nyár egy sor, egészséges ételkülönlegességet kínál, köztük az egyik legnépszerűbb a cugetti, a 100 % zöldségből készült,  tésztahelyettesítő finomság. 

Lisztmentes spagetti – 100 % zöldség

A fehér lisztből készült ételeknél, így a tésztáknál is, a fő ellenség a lisztben található glutén és lektin, melyek  negatív hatással vannak a bélflóra működésére, akadályozzák a tápanyagok felszívódását és ennek következtében gyengítik az immunrendszert. 

A glutén egy  emészthetetlen fehérje, ami az arra érzékenyeknél  kellemetlen tüneteket okoz, mint a puffadás, székrekedés, vagy hasmenés, de ez csak a felszín. Hosszú távon emésztési zavarok és különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki, mint a vérszegénység, immunhiányos betegségek és  csontritkulás.

A lektin a növényeket védi a különböző gombás fertőzésektől és a rovaroktól. Az emberi szervezetbe kerülve káros hatást gyakorol az élettani folyamatokra,  blokkolhatja a tápanyagok felszívódását és serkenti a gyulladást okozó anyagok termelődését, sőt az idegenrendszerre is negatív hatással lehet. A plussz kilók pedig csak úgy jönnek, a magas glikémiás indexnek köszönhetően.

 Persze számos más alapelv is létezik, ami segít az ideális testsúly elérésben, támogatja az izomépítést és kitűnő formába hoz, kalóriaszámlálás nélkül.  Az ezzel kapcsolatos legfontosabb alapelveket a fitt diétában mutatjuk be részletesen.

A szénhidrát fontos energiaforrás, szüksége van rá a szervezetnek. Fontos viszont, hogy az egészségesebb, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat, mint például: zabpehely, lencse, zöldborsó, quinoa, rozs, részesítsd előnyben. További egészséges alternatívák a zöldzónás diétában.  Kitűnő választás a különféle zöldségekből, mint például a sárgarépából, édesburgonyából, tökből és természetesen a cukkiniből készíthető spagetti. Most két kitűnő cugetti, vagyis cukkiniből készült spagetti receptet mutatunk be olvasóinknak.

Vegán cugetti – zöldséges cukkini spagetti bazsalikommal

Elkészítési idő: 7-9 perc

Hozzávalók (2 főre)

2 kisebb cukkini

3 db közepes paradicsom

2 szár sárgarépa

½  kaliforniai paprika

½ szál póréhagyma vagy 1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 szelet szárított paradicsom

2 szál bazsalikom

3 ek olívaolaj

Só, bors

Elkészítés: Spirálozó géppel készítsd el a cukkini csíkokat, majd dobd forrásban lévő vízbe 2-3 percen át. Közben szeleteld fel a zöldségeket, és olívaolajon dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát, majd add hozzá a zöldségeket és pár percen át közepes lángon készítsd el a tésztaszószt. A bazsalikomot a legvégén add hozzá. Fontos, hogy aldentés (félig nyers) maradjon a cukkini és a szószban lévő zöldségek is, egyébként főzelékszerűséget kapunk, ami nem annyira guszta.

Vegán/row cugetti – paradicsomos cukkini spagetti főzés nélkül

Elkészítési idő: 6-8 perc

Hozzávalók (2 főre)

2 kisebb cukkini

5 db közepes paradicsom

2 gerezd fokhagyma

2 szál bazsalikom

3 ek olívaolaj – só, bors

Elkészítés: Spirálozó géppel készítsd el a cukkini csíkokat, majd sózd be és néhány percen át hagyd állni. Közben szeleteld fel a paradicsomot, reszeld le a fokhagymát, add hozzá a bazsalikomot, az olajat és a fűszereket és botturmixszal keverd össze. A cukkini csíkokat lecsepegtetés után locsold meg egy kis olívaolajjal és szórd meg borssal. Ezután mehet rá a szósz, dekorációnak pedig néhány szelet paradicsom és bazsalikom levél.

HASONLÓ CIKKEK

A Zöld Zónás Diéta – Éltető étrend aktív életmódhoz

Megjelent Az ezerízű reggel című receptkönyv

2 BANÁN + 2 TOJÁS = PALACSINTA

Tunki-Tunki, avagy zöldborsókrém Steiner Kristóf módra

Avokádós csokoládé mousse – cukor és laktózmentes csokikrém

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat

 

 

 

 

 

 

Facebook Hozzászólások