Az egészséges életmód hívei már évtizedekkel ezelőtt fekete listára tették a fehérlisztből készült élelmiszereket, köztük a tésztaféléket is. A nyár egy sor, egészséges ételkülönlegességet kínál, köztük az egyik legnépszerűbb a cugetti, a 100 % zöldségből készült, tésztahelyettesítő finomság.
Lisztmentes spagetti – 100 % zöldség
A fehér lisztből készült ételeknél, így a tésztáknál is, a fő ellenség a lisztben található glutén és lektin, melyek negatív hatással vannak a bélflóra működésére, akadályozzák a tápanyagok felszívódását és ennek következtében gyengítik az immunrendszert.
A glutén egy emészthetetlen fehérje, ami az arra érzékenyeknél kellemetlen tüneteket okoz, mint a puffadás, székrekedés, vagy hasmenés, de ez csak a felszín. Hosszú távon emésztési zavarok és különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki, mint a vérszegénység, immunhiányos betegségek és csontritkulás.
A lektin a növényeket védi a különböző gombás fertőzésektől és a rovaroktól. Az emberi szervezetbe kerülve káros hatást gyakorol az élettani folyamatokra, blokkolhatja a tápanyagok felszívódását és serkenti a gyulladást okozó anyagok termelődését, sőt az idegenrendszerre is negatív hatással lehet. A plussz kilók pedig csak úgy jönnek, a magas glikémiás indexnek köszönhetően.
Persze számos más alapelv is létezik, ami segít az ideális testsúly elérésben, támogatja az izomépítést és kitűnő formába hoz, kalóriaszámlálás nélkül. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb alapelveket a fitt diétában mutatjuk be részletesen.
A szénhidrát fontos energiaforrás, szüksége van rá a szervezetnek. Fontos viszont, hogy az egészségesebb, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat, mint például: zabpehely, lencse, zöldborsó, quinoa, rozs, részesítsd előnyben. További egészséges alternatívák a zöldzónás diétában. Kitűnő választás a különféle zöldségekből, mint például a sárgarépából, édesburgonyából, tökből és természetesen a cukkiniből készíthető spagetti. Most két kitűnő cugetti, vagyis cukkiniből készült spagetti receptet mutatunk be olvasóinknak.
Vegán cugetti – zöldséges cukkini spagetti bazsalikommal
Elkészítési idő: 7-9 perc
Hozzávalók (2 főre)
2 kisebb cukkini
3 db közepes paradicsom
2 szár sárgarépa
½ kaliforniai paprika
½ szál póréhagyma vagy 1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szelet szárított paradicsom
2 szál bazsalikom
3 ek olívaolaj
Só, bors
Elkészítés: Spirálozó géppel készítsd el a cukkini csíkokat, majd dobd forrásban lévő vízbe 2-3 percen át. Közben szeleteld fel a zöldségeket, és olívaolajon dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát, majd add hozzá a zöldségeket és pár percen át közepes lángon készítsd el a tésztaszószt. A bazsalikomot a legvégén add hozzá. Fontos, hogy aldentés (félig nyers) maradjon a cukkini és a szószban lévő zöldségek is, egyébként főzelékszerűséget kapunk, ami nem annyira guszta.
Vegán/row cugetti – paradicsomos cukkini spagetti főzés nélkül
Elkészítési idő: 6-8 perc
Hozzávalók (2 főre)
2 kisebb cukkini
5 db közepes paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 szál bazsalikom
3 ek olívaolaj – só, bors
Elkészítés: Spirálozó géppel készítsd el a cukkini csíkokat, majd sózd be és néhány percen át hagyd állni. Közben szeleteld fel a paradicsomot, reszeld le a fokhagymát, add hozzá a bazsalikomot, az olajat és a fűszereket és botturmixszal keverd össze. A cukkini csíkokat lecsepegtetés után locsold meg egy kis olívaolajjal és szórd meg borssal. Ezután mehet rá a szósz, dekorációnak pedig néhány szelet paradicsom és bazsalikom levél.
HASONLÓ CIKKEK