Egyre melegebbek a nyári hónapok, a 30 fok feletti kánikula már nem okoz meglepetést. Mégis sokszor váratlanul ér bennünket a hirtelen jött hőség és nem is tudjuk, mihez kezdjünk magunkkal, hogyan javíthatnánk komfortérzetünket. Számos alapszabályt ismerünk, melyek betartása hasznos lehet a forróságban. Ilyen például a folyadékbevitel növelése, a napsütés kerülése, könnyű, lehetőleg pamut öltözék viselése. De úgy tűnik ez édes kevés a napokig tartó kánikulában. 14 egyszerű és hatékony módszert mutatunk be a hőség ellen.

Hands holding the word summer

Az alábbi módszerek alkalmazásával kellemesebbé és komfortosabbá tehetjük a meleg nyári napokat. Ráadásul sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb megoldásokkal hűthetjük le magunkat és a környezetünket, mintha légkondicionálót használnánk.

A belső légkondi: így hűtsd le a tested gyorsan és egyszerűen

Kezdjünk mindjárt testünk hűtésével. Ezek a gyors és könnyen alkalmazható frissítő technikák azonnali felüdülést hozhatnak a kánikulában.

  1. Hidegzuhany

Kezdjük a napot hideg zuhannyal vagy fürdővel és fejezzük is be azzal. Ha nem tudjuk magunkat rászánni a teljes test-zuhanyra, akkor a karunkat és lábunkat zuhanyozzuk hideg vízzel néhány percen át. Ha módunk van rá, naponta akár többször is ismételhetjük.

A hidegzuhany rendszeres használata egyébként túlmutat azon, hogy kellemesen és frissen érezzük magunkat. Rendszeres használatával ugyanis, Aubrey Marcus szerint,  300 %-kal növelhetjük  noreprinefrin (noradrenalin) szintetünket

A noreprinefrin emelkedésével a kortizol (stresszhormon) szint arányosan csökken. Emellett javul az immunrendszer és a koncentráció és jobban fogunk aludni. További előnyök és hidegterápiás módszerek itt.

  1. Jég

A mélyhűtőben készített jégkockával dörzsöljük be a csuklónkat és a karunkat. Még praktikusabb, ha egy fél literes ásványvizet fagyasztunk le és azt használjuk testünk  hűtésére.

  1. Vizes törülköző

Ha nincs módunk zuhanyozni, egy nedves törülközővel töröljük át testünket és engedjük megszáradni. Kipróbálhatjuk azt is, hogy a hideg vízbe mártott törülközőt néhány percre a fejünkre helyezzük.

  1. Lábfűrdő

Az SA Health ajánlása szerint jó módszer egy 10 perces hideg vizes lábfürdő is hatékony lehet a meleg ellen. A hatás tovább fokozható, ha jeget adagolunk a vízhez. Még egyszerűbb és gyorsabban kivitelezhető a karfürdő: a módszer ugyanaz.

  1. Mentás kényeztetés

Készítsünk vizes alapú mentás testpermetet és ezzel fújjuk be testünket. Hatásos az is, ha néhány csepp mentaolajat keverünk a testápolóba vagy olajba és azzal dörzsöljük be testünket. De akár a tusfürdőbe is cseppenthetünk mentaolajat. Kellemes felfrissülés!

  1. Hűsítő ételek

Közismert, hogy ételeink egy része belülről fűt, míg vannak amelyek hűtenek. A helyes nyári diéta megválasztása  sokat segíthet komfortérzetünk javításában a kánikula idején. Kerüljük a nehéz, zsíros, túl fűszeres ételeket. Helyette fogyasszunk könnyű, hűsítő  ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt, halat.  Remek nyári finomság például a cugetti (cukkiniből készült spagetti)vagy a zölborsókrém Steiner Kristóf  módra. Ideális reggeli lehet chia puding növényi tejjel készítve, sok bogyós gyümölccsel. További gyorsan elkészíthető reggeli ételeket találsz még az ingyenesen letölthető, Ezerízű reggel című könyvben ittAz egyik legjobb hűsítő ital pedig, a mentás zöld tea citrommal, fagyasztott vagy friss málnával vagy áfonyával.

      7. Chili és cayenne bors

Csípős étel fogyasztására valószínűleg még véletlenül sem gondolnánk  a nagy kánikulában. Pedig azáltal, hogy izzadunk a csípős íztől, lehül a testünk. Nem véletlenen, hogy a legcsípősebb ételeket a meleg éghajlatú országokban fogyasztják.

Hogyan hűtsük le környezetünket?

De vajon hogy hűthetjük le környezetünket, ha nem áll rendelkezésünkre légkondicionáló berendezés?  Íme a legjobb praktikák lakásunk lehűtésére, melyekkel jelentősen növelhetjük komfortérzetünket a forró nyári napokon és éjszakákon:

Házi légkondi, egyszerűen

  Egy házilag barkácsolt légkondihoz nem kell semmi más, mint egy nagy tál jég és egy szobai ventilátor. Helyezzünk egy  tál jégkockát a ventilátor elé, ami az átáramló levegőt több fokkal lehűti. Tovább növelhetjük a légkondink hatékonyságát, ha sós vizet fagyasztunk le. A só ugyanis csökkenti a víz fagyáspontját és ezáltal a  jég szuperhideg lesz, állaga pedig kicsit kásás. A jégkása elkészítéséhez 1 liter vízhez kb. 15 dkg sót keverjünk a megfelelő jégkoktél elkészítéshez. Ha jól állítod be a keverési arányt, akkor a mélyhűtőbe helyezve másnapra kásás állagú jeget kaphatsz, ami könnyen kezelhető, és újra lefagyasztható.

Napfényblokkolás

Egy amerikai kutatás szerint a sötétítő függöny vagy redőny használata nap közben 33 %-kal csökkenti a lakásunk felmelegedést, ezért a nyári napokon érdemes ezt az egyszerű módszert alkalmazni. A napsütötte ablakainkon blokkoljuk a napfényt, amennyire lehetséges.

Éjszaka viszont tárjuk ki az ablakokat és engedjük, hogy átmossa a hűs levegő a belső tereket. A legmelegebb napokon lehet, hogy csak éjfél után esik a hőmérséklet arra a szintre, amikor érdemes szellőztetni.

Hűtsük le az ágyat

Az alvás komfortosabbá tételére remek módszer, ha egy órával lefekvés előtt, két másfél literes lefagyasztott vizespalackot, egy vékony törülközőbe tekerve  a takaró alá helyezünk. Így lefekvéskor kellemes, hűs fekvőhely vár ránk. Hasonlóan hatékony lehet  a párna lefagyasztása, vagy lehűtése a normál hűtőben. Azért, hogy ne foglaljuk le az egész hűtőszekrényt, érdemes a párnát egy kis méretű nejlonzacskóba tekerni, vagy folpackkal összefogni.

Váltsunk  LED-re

Ha módunk van az összes hőt termelő világító testet  cseréljük LED-re. Ezáltal tovább csökkenthetjük a lakásunk hőmérsékletét.

Mellőzzük a sütés főzést

A legmelegebb napokon érdemes mellőzni a sütést főzést, ugyanis ez több fokkal megemelheti a lakásunk hőmérsékletét. Ilyenkor próbáljunk hidegen elkészíthető ételeket  készíteni, például cugetti. Mellőzzük minden olyan berendezés használatát, ami hőt termel, például a hajszárító, a vízmelegítő, stb.

Otthoni ruházat

Vékony pamut vagy len ruházat a legjobb viselet a meleg nyári napokon. Sokan úgy gondolják, hogy a meztelenül alvás segít a hőséget jobban elviselni, pedig egy vékony pamut póló sokkal komfortosabbá teszi az alvást. Az SA Health  szerint  meztelenül alváskor az izzadság a lepedőre és a takaróra kerül, a pamut póló viszont elvezeti a nedvességet.

Legyező használata tilos

Bár a legyező használatával átmenetileg komfortosabban érezhetjük magunkat, az összhatás rosszabb lesz. A legyező mozgatásával ugyanis, növeljük a testhőmérsékletet, ezáltal még elviselhetetlenebbnek érezzük majd a hőséget.

Az immunerősítés gyakorlati módszerei

IMMUNERŐSÍTÉS HIDEGTERÁPIÁVAL

A jobb alvás 14 természetes módszere

Balkonvirágok a konyhában – Nyári finomságok virágszirmokkal

CUGETTI – az egészséges spagetti recept

Akácvirágból készült egészséges étel- és italreceptek

Golyóálló kávé – A folyékony szuper-reggeli

Facebook Hozzászólások