A téli időszakban általában többet eszünk a szokásosnál, s időnként finomságokkal jutalmazzuk magunkat. Amivel semmi gond nincs, főleg ha egészséges ételeket választunk, mint ezek az egy perc alatt elkészíthető, cukormentes reggeli-csodák. Élvezzük a karácsonyi ízeket  mákkal, dióval, fahéjjal és naranccsal! 

További egyperces reggeli receptek az Ezerízű Reggel című receptkönyvben! Ha még nem regisztráltál, kattints a könyvborítóra, és tiéd lesz az egészséges reggeli receptek gyűjteménye.

De mindenek előtt vessünk egy pillantást a hatezer éves múltú joghurt történetére és nézzük meg, milyen jótékony hatásai vannak a fogyasztásának.

Joghurt történelem

A joghurtot már időszámításunk előtt 6000 évvel ismerték a Közép Ázsiában élő őseink. Feljegyzések bizonyítják, hogy Dzsinghis Khan és hadserege étrendjében már ott volt  a joghurt. Később a törökök játszottak fontos szerepet abban, hogy a joghurt elindult világhódító útjára, így nem  véletlenül használjuk a török eredetű joghurt szót napjainkban is. Az 1700-as években jutott el Amerikába szintén a törökök által, de nem igazán vált széles körben népszerűvé mindaddig, amíg  Daniel Carasso létrehozta kis joghurt üzemét New Yorkban. Ő egyébként Isaac Carasso fia volt, aki Barcelónában készítette el az első „ipari” joghurtot 1919-ben és fiáról nevezte el Danone-nak.

 Barátságos baktériumok a gyomornak

  1. A joghurt kitűnő B vitamin forrás (B2, B12), egy  sor ásványi anyagot (kalcium, magnézium, cink, kálium), valamint sok-sok probiotikumot tartalmaz.
  2. A joghurtban lévő jótékony baktériumok jó hatással vannak az emésztésre, bizonyos gyomor problémákra, például hasmenés, IBS, de még a laktóz intoleranciára is.
  3. Csökkenti a vastagbálrák kialakulásának kockázatát, azáltal, hogy javítja az emésztőrendszer egészségét a benne lévő baktériumok és probiotikumok segítségével. A probiotikumok ezen felül csökkentik a koleszterin szintet is.
  4. Magas kalcium tartalma miatt segít a csontritkulás megelőzésében.
  5. A Tennesse Egyetem kutatása szerint a csoport tagjai, akik napi 2 dl joghurtot elfogyasztottak, 22 %-kal több súlyt adtak le és 61 %-kal több zsírt égettek, mint azok, akik nem kaptak joghurtot.
  6. A joghurt javítja az immunrendszert azáltal, hogy védi a beleket a betegséget okozó, káros baktériumokkal szemben.
  7. Egy pohár joghurtban 600 milligramm kálium található, amely csökkenti a vérnyomást és javítja a szív egészségét. Alvaro Alonso felmérése szerint, aki rendszeresen, két három alkalommal fogyaszt joghurtot naponta, 50 %-kal csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Fahéjas-diós-narancsos joghurt 

Hozzávalók:

2 dl joghurt

3 evőkanál darált dió 

1 evőkanál mandulaolaj

1/4  narancs leve

Édesítés: stévia

Ízesítés: fahéj, 1/2 narancs héja

Elkészítés:

Daráld le a diót, reszeld bele fél narancs héját, majd keverd össze a többi hozzávalóval. Azonnal fogyasztható!

Mákos-citromos joghurt

2 dl joghurt

2 evőkanál darált mák

1 evőkanál mandulaolaj

1/4  citrom leve

Édesítés: stévia

Ízesítés: fahéj, 1/2 citrom héja

Elkészítés: a fentiek szerint

További receptek

Ezerízű reggel című reggeli receptkönyv

Karcsúsító koktél recept 

Proteines túró rudi kollagénnel 

Életmód

A 7  legjobb hangulatjavító módszer a téli depresszió ellen

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat 

Hogyan éljünk 100 évig 1. rész – a táplálkozás

Hogyan éljünk 100 évig 2. rész – a tetsmozgás

Egészséges túró rudi készítése otthon

Tíz egészséges táplálkozási tipp

Készíts protein szeletet otthon

A fejfájás kezelése természetes módszerekkel

 

Facebook Hozzászólások