A téli időszakban általában többet eszünk a szokásosnál, s időnként finomságokkal jutalmazzuk magunkat. Amivel semmi gond nincs, főleg ha egészséges ételeket választunk, mint ezek az egy perc alatt elkészíthető, cukormentes reggeli-csodák. Élvezzük a karácsonyi ízeket mákkal, dióval, fahéjjal és naranccsal!
További egyperces reggeli receptek az Ezerízű Reggel című receptkönyvben! Ha még nem regisztráltál, kattints a könyvborítóra, és tiéd lesz az egészséges reggeli receptek gyűjteménye.
De mindenek előtt vessünk egy pillantást a hatezer éves múltú joghurt történetére és nézzük meg, milyen jótékony hatásai vannak a fogyasztásának.
Joghurt történelem
A joghurtot már időszámításunk előtt 6000 évvel ismerték a Közép Ázsiában élő őseink. Feljegyzések bizonyítják, hogy Dzsinghis Khan és hadserege étrendjében már ott volt a joghurt. Később a törökök játszottak fontos szerepet abban, hogy a joghurt elindult világhódító útjára, így nem véletlenül használjuk a török eredetű joghurt szót napjainkban is. Az 1700-as években jutott el Amerikába szintén a törökök által, de nem igazán vált széles körben népszerűvé mindaddig, amíg Daniel Carasso létrehozta kis joghurt üzemét New Yorkban. Ő egyébként Isaac Carasso fia volt, aki Barcelónában készítette el az első „ipari” joghurtot 1919-ben és fiáról nevezte el Danone-nak.
Barátságos baktériumok a gyomornak
- A joghurt kitűnő B vitamin forrás (B2, B12), egy sor ásványi anyagot (kalcium, magnézium, cink, kálium), valamint sok-sok probiotikumot tartalmaz.
- A joghurtban lévő jótékony baktériumok jó hatással vannak az emésztésre, bizonyos gyomor problémákra, például hasmenés, IBS, de még a laktóz intoleranciára is.
- Csökkenti a vastagbálrák kialakulásának kockázatát, azáltal, hogy javítja az emésztőrendszer egészségét a benne lévő baktériumok és probiotikumok segítségével. A probiotikumok ezen felül csökkentik a koleszterin szintet is.
- Magas kalcium tartalma miatt segít a csontritkulás megelőzésében.
- A Tennesse Egyetem kutatása szerint a csoport tagjai, akik napi 2 dl joghurtot elfogyasztottak, 22 %-kal több súlyt adtak le és 61 %-kal több zsírt égettek, mint azok, akik nem kaptak joghurtot.
- A joghurt javítja az immunrendszert azáltal, hogy védi a beleket a betegséget okozó, káros baktériumokkal szemben.
- Egy pohár joghurtban 600 milligramm kálium található, amely csökkenti a vérnyomást és javítja a szív egészségét. Alvaro Alonso felmérése szerint, aki rendszeresen, két három alkalommal fogyaszt joghurtot naponta, 50 %-kal csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
Fahéjas-diós-narancsos joghurt
Hozzávalók:
2 dl joghurt
3 evőkanál darált dió
1 evőkanál mandulaolaj
1/4 narancs leve
Édesítés: stévia
Ízesítés: fahéj, 1/2 narancs héja
Elkészítés:
Daráld le a diót, reszeld bele fél narancs héját, majd keverd össze a többi hozzávalóval. Azonnal fogyasztható!
Mákos-citromos joghurt
2 dl joghurt
2 evőkanál darált mák
1 evőkanál mandulaolaj
1/4 citrom leve
Édesítés: stévia
Ízesítés: fahéj, 1/2 citrom héja
Elkészítés: a fentiek szerint
További receptek
Ezerízű reggel című reggeli receptkönyv
Proteines túró rudi kollagénnel
Életmód
A 7 legjobb hangulatjavító módszer a téli depresszió ellen
Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat
Hogyan éljünk 100 évig 1. rész – a táplálkozás
Hogyan éljünk 100 évig 2. rész – a tetsmozgás
Egészséges túró rudi készítése otthon
Tíz egészséges táplálkozási tipp
Készíts protein szeletet otthon
A fejfájás kezelése természetes módszerekkel