A cikkben sorra vesszük a probiotikumok szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait  és ismertetjük a legjobb és legolcsóbb ételeket, melyekben a legtöbb található belőlük. Hogyan működik a probiotikumok fogyást támogató mechanizmusa? Vajon milyen ételek lehetnek probiotikum gyilkosok? Mivel építhetsz jó táptalajt  a jótékony baktériumoknak? Melyek a legjobb és legolcsóbb probiotikum források?


A probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek renkívüli hatással vannak egészségünkre. Köztudott az immunrendszerre, a gondolkodásra, a gyomor-, valamint a szív- és érrendszer működésére gyakorolt jótékony hatásuk.

A legújabb kutatások viszont azt bizonyítják, hogy a probiotikumok jótékony hatásai jóval túlmutatnak azon, amit jelenleg tartunk róluk, például rendkívüli szerepet tulajdonítanak nekik a fogyásban is. Az egészséges bélflóra megteremtésével, melyben a probiotikumok fontos szerepet játszanak, javul az anyagcsere, és könnyebb lesz az ideális testsúly elérése. Bizonyos probiotikumok pedig célzottan segítik a fogyást az alábbiak szerint.

A probiotikumok 4 fronton is támogatják a fogyást

1. Megszabadítanak a zsírtól

A testünk három dolgot tehet az elfogyasztott zsíradékkal: beépíti a szervezetbe, elégeti, vagy egyszerűen eltávolítja onnan a vastagbélen keresztül.  Egy tanulmány szerint  a lactobacillus gasseri , a probiotikumok egyik fajtája növeli a vastagbélbe juttatott zsíradék mennyiségét, ami ezáltal nem szívódik fel, így segíti a fogyást.

2. Csökkentik az étvágyat

Bizonyos probiotikum törzseknek (például a streptococcus thermophilus, a bifidobacterium breve, a  lactobacillus paracasei ) étvágycsökkentő hatásuk van, melyet a GLP-1 nevű hormon termelésének növelésével érnek el.

3. Hatékonyabb zsírégetés

Bizonyos probiotikum törzsek serkentik az anyagcserét, melynek köszönhetően több kalóriát és zsírt sikerül elégetnie a szervezetnek

4. Hormonális egyensúly megteremtése

A baktériumok feladata többek között bizonyos hormonok termelése és a hormonális egyensúly megteremtése az emésztő rendszerben. A vércukor szint szabályozásában is nagy szerepük van, amely kihat az étvágyra és az esetleges sóvárgásra is.

A közelmúltban egyébként kifejlesztettek egy ideális probiotikum formulát VSL 3 néven, mely olyan törzseket tartalmaz, amik célzottan hatnak a fogyásra.

A kutatási eredmények alapján biztató a probiotikumok fogyásra gyakorolt hatása, így egy nagyszerű kiegészítés lehet a megfelelő diéta és testmozgás mellé.

A probiotikum gyilkosok

Mindjárt beszélünk azokról az ételekről, melyek a legtöbb és leg hasznosabb probiotikumokat tartalmazzák, de előtte nézzük meg, hogy mi okozhatja a pusztulását ezeknek  a hasznos mikroorganizmusoknak:

Antibiotikumok

Cukor

Csapvíz (a klór miatt)

Fehér- liszt és kenyér, pékdütemények

Génkezelt élelmiszerek

Első lépésben, tehát annyit kell tennünk, hogy kiiktassuk az étrendünkből mindazt, amivel tápláljuk a „rossz” baktériumokat és fogyasszunk olyan ételeket a lent felsoroltak közül, amelyek tele vannak probiotikumokkal. Emellett érdemes kúra szerűen jó minőségű probiotikum készítményeket fogyasztani.

 Hogyan növeljük szervezetünkben a jótékony baktériumok számát?

1. Iktass több savanyú ételt az étrendbe

A fermentált zöldségek (például: a savanyúkáposzta), vagy az almaecet a probiotikumok mellett olyan egészséges savakat tartalmaznak, melyek ideális PH-t teremtenek a gyomorban, ami kedvez a probiotikumok szaporodásának.

Minden reggeli és vacsora előtt fogyassz 1-1 evőkanál almaecetet vízben elkeverve, és ezt használd salátaöntetként is.

2. Fogyassz probiotikumokban gazdag ételeket

A lentiekben bemutatott ételek mindegyike gazdag probiotikumokban. A jól ismert kefir, joghurt, vagy savanyúkáposzta mellé választhatsz kimcsit, mizót, vagy kókuszkefirt.

3. Tápláld a jó baktériumokat

A probiotikumok élő organizmusok. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak működni és növekedni, táptalajra van szükségük. Ez a táptalaj pedig nem más, mint a rostanyagok. A magas rosttartalmú ételek közül a chia mag, és a lenmag is remek választás. Természetesen a zöldségekben, a teljes kiőrlésű rozskenyérben, a zabpehelyben és korpában is sok rost található.

9 magas probiotikum tartalmú étel

Kefir

A több, mint 300 éves kefir baktériumok segítségével készül tejből. A fermentálás során a laktóz nagy részét a baktériumok lebontják, így laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. Több mint 30 probiotikum törzs található a kefírben. Ha igazán egészséges kifirt szeretnél, akkor szerezz be nyers bio tejet és kefírgombával 1-2 nap alatt elkészítheted otthon.

Kaukázusi kefir készítése

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta fermentálás útján készül fejes káposztából. A probiotikumok mellett gazdag emésztést segítő enzimekben és C vitaminban.

Kimcsi

A kimcsi a savanyúkáposzta dél-koreai édestestvére. Kínai kelből és egyéb zöldségekből készül, gyömbér, fokhagyma, erős paprika és tengeri só hozzáadásával. Viszonylag gyorsan elkészíthető, 3-5 nap múlva fogyasztható.

Eredeti kimcsi recept magyarul

Az én kincsi receptem sokkal egyszerűbb: vágd össze a kínai kelt 1 cm-es csíkokra, adj hozzá némi karikára vágott répát, paprikát, egy kis reszelt gyömbért, 2 gerezd reszelt fokhagymát, csípős paprikát vagy cayene borsot. Az alapanyagokat keverd össze, rakd egy 2 literes befőttes üvegbe és öntsd fel tenegeri sós langyos vízzel, majd takard le és szobahőmérsékleten hagyd állni két napig. A harmadik napon már fogyasztható.

Kókuszkefír

Kókusztejszínből készül kefírgomba segítségével. Viszonylag kevés baktérium törzs található benne, de ha van rá módunk és kedveljük a kókuszízt, indőnként iktassuk be az étrendünkbe.

Kókuszkefir készítése házilag

Joghurt

Az egyik legnépszerűbb probiotikus élelmiszer. Az egyik legfontosabb forrása a természetes probiotikumoknak. Ha lehet, bio termékeket fogyasszunk. A legjobb választás a kecske-joghurt.

Almaecet

Amellett, hogy gazdag probiotikumokban, segíti a fogyást, jó hatással van a koleszterin szintre, és a vérnyomásra. Minden nap fogyassz belőle egy keveset, például salátára dresszingként, vagy egy evőkanállal elkeverve egy pohár vízben

Kvasz

Oroszországból származó fementált ital több, mint 5000 éves múltra tekint vissza. Nagy Péter cár idejében a legnépszerűbb italnak számított. Hagyományosan rozsból és árpából készül, de az utóbbi időben többféle zöldségből és erjesztenek kvaszt, például cékla, vagy más gyökérzöldségek. A kvaszban lactobacilli probiotikum található, melynek máj- és vértisztító hatása van. Itt találod az eredeti kvasz receptet, és a nagy kedvenc a céklakvasz receptjét.

Eredeti kvasz recept

Céklakvasz recept

Mizo

2500 éve része a kínai és a japán konyhának. Szójababból, rizsből vagy árpából készül fermentálás útján. Gyors, probiotikumban gazdag levest készíthetünk 1 perc alatt egy kanál mizo forró vízben való feloldásával.

Kombucha

A kombucha egy fekete teából erjesztéssel készült, pezsgő ital. Több, mint 2000 éve ismert, a Közel Keletről származik. Segyti az emésztést, növeli az energiaszintet és méregtelenyti a májat

Letölthető kombucha recept

Előfordulhat, hogy a bemutatott ételek egyénenként eltérő hatást fejtenek ki.

Források

How Probiotics Can Help You Lose Weight and Belly Fat        Does Taking Probiotics Help to Reduce Weight?

11 Probiotic Foods That Are Super Healthy                              Top 10 Probiotic Foods To Add To Your Diet

Hasonló cikkek

Ezt eszik a hosszú élet hívei – 3 recept a Kék Zónákból

Méregtelenítés  – 10 egyszerű módszer tested megújításához!

Téli reggeli finomságok egyszerűen

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat

A 7 legjobb módszer a téli lehangoltság ellen

Chia, a csodamag – egészséges reggelit, gyorsan!

 

Facebook Hozzászólások