Boldogság Most!

 Mit tehetünk, amikor úgy érezzük, hogy itt a világvége, minden és mindenki összeesküdött ellenünk, semmi sem sikerül, nem úgy mennek a dolgok, ahogyan szeretnénk? A boldogtalanság gyakran látható ok nélkül is felbukkanhat, ilyenkor kedvtelenek, pesszimisták, szomorúak leszünk. Vajon létezik-e azonnali gyógyír? Boldogabbá tehetjük e magunkat néhány perc alatt?

Amikor rosszul mennek a dogok és rossz kedvünk lesz, sokszor úgy tűnik, hogy örökké fog tartani, el sem tudjuk képzelni, hogy van kiút.  Pedig egyszerű, praktikus módszerekkel azonnal boldogabbá tehetjük magunkat.

Ugynakkor sok csapda és tévút leselkedik ránk, amikről azt hallottuk, hogy segíthetnek nehéz helyzetekben, ezért jó ha résen vagyunk és amennyire lehet elkerüljük őket.

 

Miért nem segítenek a romantikus filmek, és a csokihegyek?

    Itt a lista azokról az elsőre jónak tűnő ötletekről, amelyeket kerüljünk, amikor összecsapnak a hullámok felettünk és boldogtalanok vagyunk?

 

 1. Leülni a tévé elé egy csomag csipsszel és popcornnal egy kóla vagy egy üveg sör társaságában
 2. Megnézni egy romantikus filmet és elmerülni az önsajnálatban
 3. Édességhegyekkel vigasztalódni: csokoládé, puding, sütemény, lekváros kenyér.
 4. Meginni egy üveg bort, attól elfejeltek mindent
 5. Beugrani egy bevásárló központba – az esetek többségében olyan fölösleges dolgokra költjük a pénzt ilyenkor, amit utána megbánunk, csak a helyet foglalja majd a szekrényben, később újabb bosszúságot vagy lelkiismeret furdalást okozva.
 6. Mosolyt erőltetni magadra – korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy erőltesd a mosolyt és az meghozza a jókedvet, ezzel szemben egy friss kisérlet Chicagoban, melyben buszvezetőket kértek meg, hogy mosolyogjanak, azt mutatja, hogy a mosolyt erőltetők a nap végére rosszabb lelkiállapotba kerültek (akik őszintén mosolyogtak, természetesen boldogabbak voltak)
 7. Másokat hibáztatatni. Általában megkönnyebülünk mikor másokat hibáztatunk, vagy okolunk a kialakult helyzetért. Pedig az igazság az, hogy mindenért mi vagyunk a felelősek, ennek felismerése és alkalmazása nem könnyű, de csodálatos eredményeket hoz. Később írok erről részletesen gyakorlati tanácsokkal.

Bár bizonyos fokig a fenti ötletek mindegyike logikus, és átmenetileg valóban feldobhat, de rövid hájp után zuhanás következik.  A felmérések szerint a tévézés és a csokifogyasztás csupán 1 %-kal emeli a boldogságszintet, a fenti praktikák többsége pedig inkább lefelé húz.

 

MIT TEGYÜNK A BOLDOGSÁGUNKÉRT ITT ÉS MOST

Elsősegély tippek a boldogsághoz

   De akkor mi az, ami mégis segítségemre lehet a mélyponton és percek alatt boldoggá tesz? Csupán egyetlen fontos dolgot kell megtenned ahhoz hogy újra jó hangulatba kerülj és boldogabb legyél: még pedig azt, hogy nem csupán elolvasod, és azt mondod, hogy ezek tényleg jól hangzanak, hanem meg is valósítod halogatás, halogatás nélkül! ITT ÉS MOST!

 

A lenti lista több opciót tartalmaz, válassz ki kettőt, hármat a lenti listáról, lehetőleg olyanokat, melyekre első ránézésre azt mondod, hogy NEM, olyan magyarázatokat találva hozzá, hogy én nem csinálok magamból hülyét, vagy túl öreg vagyok már ehhez, vagy túl fiatal, vagy ez nálam úgysem működne – ezek teljesen normális reakciók, az ellenszer egyszerű: CSINÁLD!

 

Fontos, hogy ne alkalmazd az összes módszert egyszerre (maximum hármat), hogy tudd megfigyelni az egyes technikák hatékonyságát és kiválasztani azt a néhányat, amit a későbbiekben bármikor elővehetsz és alkalmazhatsz.

 

 1. Ússz a fényben 

Menj ki sétálni a napra, ha otthon vagy, kapcsold fel az összes világítótestet, ússz a fényben, ez aktiválja a boldogsághormonokat, főleg a téli időszakban hatásos! A napfény egyébként a seratonin szintet emeli, így fontos szerepet játszik a boldogság szint emelésében.

 

 1. Tégy úgy mintha már boldog lennél 

Húzd ki magad, járj  emelt fővel, öltözz ki, hozd rendbe a hajad (és a sminked) – és indulhatsz, tele önbizalommal!

A testtartásod megváltoztatása, az hogy kihúzod magad, emelt fővel jársz, azonnal megváltoztatja a hangulatod, jobban fogod magad érezni.

 

 1. Vegyél mély levegőt!

Szerencsére van egy velünk született relaxációs képességünk, ez pedig a légzés! A gyakorlatoknál részletesen bemutatom a különböző légzőgyakorlatokat, melyek rendszeres gyakorlása nagy segítségünkre lesz. Itt egy gyors elsősegélyről van szó és csak annyit kell tenned, hogy 5 alkalommal mélyen beszívod a levegőt, 2 másodpercig benntartod, majd kifújod. Hatására csökken a vérnyomás, a pulzus, csökken a stressz, és máris kicsivel jobban érzed magad. Többször ismételhető a gyakorlat egymás után kis szünetekkel.

 

 1. Rend! 

Tedd rendbe egy elhanyagolt területét az életterednek, akár  egy fiókot, polcot, akár az asztalod, akár a régi jegyzeteidet, a lényeg, hogy egy apró részterületet válassz, ne próbáld meg azonnal mindent rendbe tenni. Vagy nekiáálhatsz selejtezni a ruháid közül azokat, melyeket legalább két éve nem vettél fel és adományozd a Vöröskeresztnek, vagy más jétékonysági szervezetnek. Válassz egyet  és állj neki MOST!  Általában az tart vissza, hogy túl sok területen káosz és rendetlenség uralkodik az életünkben, ezért reménytelennek, vagy túl nagy feladatnak tűnik ezeket rendbe hozni. Ezért fontos, hogy egy apró dologgal kezdj, hiszen minden út az első lépéssel kezdődik, tedd hát meg! Elindíthatsz egy két hetes programot is, amiben eltervezed, hogy melyik nap, mit teszel rendbe, hihetetlen hatása lesz!!!

Minden este, lefekvés előtt áldozz rá öt percet, hogy tedd rendbe a dolgaidat, például a szétdobált ruhákat tedd be a szekrénybe, vagy a szennyesbe, a diszpárnákat igazítsd meg, a mosatlan edényeket mosd el, vagy tedd a mosogatóba, stb.

 

 1. Zene, tánc, ének 

Tegyél be egy pörgős zenét a kedvenceid közül, énekeld a dalt  te is, ha tudod a szövegét, ha nem akkor táncolj… Az éneklésnek egyébként más egészségmegőrző hatásai is vannak, például növeli az antitestek számát, javítja az immunrendszert, stb.

 

 1. Segíts másokon! 

Mosolyogj rá egy idegenre, mondj egy kedves szót a pénztárosnak, keress olyan önkéntes munkát, ami érdekel… Ez látszólag ellentmond a logikának, hiszen az első gondolatod az lehet, hogy segíthetnék másokon mikor másoknak kellene segíteni nekem… Érdekes módon mégis működik. A kutatások szerint mások segítése empátiát ébreszt, ami az élet jó dolgait segít felismerni és értékelni.

Percek alatt csatlakozhatsz az interneten jótékonysági programokhoz, vagy küldhetsz adományt jótékonysági szervezeteknek. Válassz olyat, amely a legközelebb áll hozzád.

 

 1. Intenzív testmozgzás

Kortól és a fizikai állapottól függően, vágj bele valamilyen intenzív testgyakorlatokba. A szabadban futni, vagy kerékpározni, vagy egy kiadós, intezív sétát tenni remek választás, vagy akár elkezdeni a BodyHiit programot.  Az otthoni mozgás is jó lehetőség az endorfin (boldogság)  hormonok aktivizálására, különösen a Hiit gyakrolásával, például gugolások, terpeszbe ugrás, helyben futás, fekvőtámasz, bármi ami megdolgoztat, felpezsdít.

 

 1. Illatözön és boldogságnektár 

Engedd át magad kellemes, nyugtató, vidító illatoknak, néhány csepp levendula, vagy narancsolaj csodát tesz ilyenkor. Dörzsöld be az olajjal a halántékod, az orrod környékét, a karod és a kezed. Ha használsz párologtatót, kapcsold be és élvezd a friss, nyugtató illatözönt. Ha bio olaj is van otthon, néhány csepp levendula vagy narancs vagy tömjén olajat belekeverhetsz egy pohár vizbe és hajtsd fel! Ez valódi boldogságnektár. S ha még ez sem elég, akkor egy illatgyertya, vagy füstölő meggyújtásával fokozhatod a hatást (bár ez utóbbit nem javaslom rendszeresen a káros segédanyagok miatt).

 

 1. Stimulánsok 

Kávé, feketecsoki, madnula, gyógytea. Csak mértékkel, ne vigyük túlzásba, mert azzal ellentétes hatást váltunk ki.

 

 1. Nevetés 

 A nevetés az egyik legjobb módja az endorfin termelésnek hangolj a youtube-on egy kabaré jelentre, vígjátékokból összeállított montázsra, vagy keress rá viccekre a neten.

 

 1. Olvass inspiráló könyveket, önéletrajzokat, bölcsességeket, stb. Gyakran alklamazom, hogy különböző könyvekből olvasok egy bekezdést, épp ott, ahol kinyílik. Általában betalál és személyes üzenetet közvetít a véletlenszerűen kiválasztott bölcsesség.

 

 1. Csinálj valami extra dolgot, olyasmit, amit még soha nem csináltál, vagy régóta tervezed!

Menj el egy múzeumba, uszodába, wellnessbe, fedezz fel olyan, speciális helyeket, amelyek különlegesek.

Még egyszerűbb, hogy megváltoztatod a napi rutinod, például más útvonalon mész munkába, vagy egy megállóval előbb szállsz le és gyalog teszed meg a távot.

Facebook Hozzászólások