Ez a remek ital valóban felér egy reggelivel. A golyóálló kávé (angolul bulletproof coffee) nem csak táplál és energetizál, hanem jóllakottá tesz, így könnyedén átvészelheted a délelőtti órákat akár étkezés nélkül is, ha nincs időd reggelizni, vagy ha éppen fogyni szeretnél. Egyesíti a kávé jótékony hatásait, mint a memória javítás, a szervezet méregtelenítése, a teljesítőképesség fokozása,  a hozzáadott szuperfoodok hatásával, így a szív és érrendszer javításával, a vércukorszint csökkentésével, valamint a jobb közérzet és memória megteremtésével.

De először is vessünk egy pillantást a kávé történetére és nézzük meg milyen jótékony hatásai vanak a szervezetünkre.

Kávétörténet – köszönet az etióp pásztornak

Mit gondolsz hány éve jelent meg a kávé először? Észak Afrikában és Dél Amerikában csaknem négyezer évvel ezelőtt kezdték el fogyasztani!  Napjainkra pedig a világ legnépszerűbb italává vált!

A legenda szerint a kávé frissítő hatását egy etióp pásztor fedezte fel, aki észrevette, hogy a kecskéi élénkebbek és fürgébbek lettek a piros bogyókat legelészve. A hír hallatán a helyi szerzetesek is kipróbálták és rájöttek, hogy pörkölés után finom ital nyerhető belőle.

A kávé mohamedán zarándokok révén jutott el először Mekkába majd a Közel-Keletre. Az első kávészállítmány az 1600-as évek elején érkezett meg Velencébe, s nem sokkal ezután, 1624-ben, megnyílt a világ első kávéháza La Bottega del Caffee néven, amely napjainkban is várja a kávé szerelmeseit. A kávézás szokása és a kávéházak is gyorsan elterjedtek az egész világon.

Jobb memória, több energia kávéval

1. A kávé az 5 legmagasabb antioxidáns tartalmú élelmiszerek egyike. Az antioxidánsok segítenek a szervezet méregtelenítésében, és a sejtek fiatalításában.
2. A Sport Medicine szaklapban 2009-ben közölt tanulmány szerint a kávé növeli a testi és szellemi teljesítményt, és koncentrálttá tesz, javítja a vérkeringést és segíti a máj regenerálódását. regenerálódását. koncentrálttá tesz, javítja a vérkeringést és a máj regenerálódását.
3. Javítja az agy vérellátását, ami serkenti a gondolkodást, illetve élénkíti a memóriát. Több tanulmány is bizonyította, hogy a kávé csökkenti az agyvérzés és az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát.

A túl sok kávé fogyasztása azonban könnyen függőség kialakulásához vezet. A kávé „túladagolása” feszültté és dekoncentrálttá tesz, fejfájást és emésztési problémákat okoz. Bizonyos esetekben, például vese- vagy hormonális problémák és autoimmun betegség esetén nem tanácsos kávét fogyasztani.

Hogyan készül a golyóálló kávé (GK)?

A GK Dave Asprey nevéhez fűződik, aki több tíz kilót adott le e remek ital fogyasztásával és a hozzá kapcsolódó táplálkozási irányelvek alkalmazásával.
A golyóálló kávé alapja a frissen főzött kávé (lehetőleg bio kávét használjunk), az MCT olaj és a bio vaj (vagy ghi). AZ MCT olaj nálunk egyelőre nem kapható, de nyugodtan helyettesítheted bio kókuszolajjal.

A golyóálló kávé (GK) , karcsúsít, csökkenti a vércukor szintet, javítja az agyműködést és a vérkeringést

1. Bár a GK sok zsíradékot tartalmaz, mégis, meglepő módon, segíti a fogyást. A reggel fogyasztott GK valóban felér egy étkezéssel, így nem leszel éhes, és kevésbé vágyódsz más ételek után, akár délig is kihúzhatod étkezés nélkül. Ez sokat segít majd a kilók leadásában!
2. Segít a cukorbetegség megelőzésében, csökkenti az agyvérzés kialakulásának kockázatát, védi a májat, valamint csökkenti a depreszziót.

3. Gazdag omega 3 és omega 6 zsírsavakban, melyeknek jótékony hatása van, többek között, az érrendszerre és a vér cukorszintre.
4. A GK védi agyunkat a korral járó leépüléstől, a demenciától, illetve az Alzheimer és Parkinson kór kialakulásától.
5. A GK javítja a hangulatot, és segít a depresszió megelőzésében. A túl sok kávé viszont idegessé, feszültté tesz, ezért nem igyunk 2 kávénál többet. Délután 2 óra utáni kávéfogyasztás pedig zavarhatja az alvást.
6. A GK nem tartalmaz semmilyen cukrot. Ha hiányozna az édesebb íz, használj stéviát. A cukor nem csak elhízáshoz vezet, de növeli a vérnyomást és a koleszterint szintet is.

Az eredeti golyóálló kávérecept

1. Készíts egy adag hosszúkávét. Golyóálló kávé minőséget használj, melynek lényege, hogy organikus (bio) forrásból származzon és ne tartalmazzon penészgombákat. Ez utóbbi meglepő kritériumnak hangzik, pedig a kávék egy része penészgombával szennyezett, melynek egy sor negatív hatása van a szervezetünkre, ezért jobb elkerülni.
2. Adjunk hozzá 1 kávéskanál-2 evőkanál MCT olajat. Az MCT (medium-chain triglycerid) olajat kókuszolajból nyerik, melnyek kb. 65 %-a MCT olaj. Kezdj az alacsonyabb mennyiséggel és növeld fokozatosan. Ha nem tudsz beszerezni MCT olajat, használj nyugodtan kókuszolajat.
3. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál bio vajat vagy ghí-t (ghee)
4. Töltsd egy mixerbe és 20-30 másodpercig keverd, amíg habos lesz a teteje és úgy néz ki, mint egy latte.
Dave Aprey eredeti receptjét megtalálod itt angol nyelven.

Ha szeretnél további golyóálló kávéreceptet megismerni, vagy további ötletek meríteni az egy perc alatt elkészíthető reggeli receptek közül,  töltsd le inygenesen az Ezerízű Reggel című receptkönyvet itt.

HASONLÓ CIKKEK

Tíz egészséges táplálkozási tipp

Egészséges túró rudi recept

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat

7  módszer a téli lehangoltság ellen

Hogyan éljünk 100 évig 1. rész – a táplálkozás

Hogyan éljünk 100 évig 2. rész – a tetsmozgás

Hogyan éljünk 100 évig 3. rész – belső harmónia 

 

Facebook Hozzászólások