Itt egy igazi közel-keleti finomság, melynek alapja a zöldborsó, de elkészítési módjának csak a képzeletünk szabhat határt. Steiner Kristóf alapreceptjét tesszük közzé, amit persze ő is szívesen alakít, fejleszt, hogy még izgalmasabb és finomabb legyen. A legutóbbi vegán-vacsorán, ahol több, mint 10 féle vegán csodát kóstolhattunk meg Kristóf jóvoltából, például a lenti alapok mellett, sósmogyoró került bele, ami egy igazi kulináris élmény volt. A földimogyorós verzió ötlete egyébként eredetileg Wertheimer Kinga nevéhez fűződik.
Hozzávalók (2-4 főre)
- 1 csésze fagyasztott, vagy friss zöldborsó
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 marék menta vagy bazsalikom
- só, bors
- fél citrom leve
Elkészítés
A megfőzött zöldborsót és a mentát (vagy bazsalikomot) keverd krémes pürévé botmixerrel. Ezután jöhet a só, a bors, az olívaolaj és a citromlé. Tunkolható kenyérrel vagy pitával, de tésztaszószként is használható például gnocchira, metéltre.
A földimogyorós verziónál a megdarált földimogyorót keverd bele a kész masszába.
Tunki-tunki Fitt és Most verzió
A kényszer szülte ezt a receptet, ugyanis épp nem volt otthon földimogyoró. Sok világraszóló recept egyébként úgy indult, hogy épp valami nem volt otthon 🙂 Helyette napraforgó magot és diót használtam, melyet kicsit megpirítottam és összedaráltam. Aztán az egészet megvadítottam 2 gerezd fokhagymával és egy fél diónyi reszelt gyömbérrel. A hozzávalók teljes listája tehát
Hozzávalók (2-4 főre)
- 1 csésze fagyasztott, vagy friss zöldborsó
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 marék menta vagy bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma, gyömbér lereszelve
- 1 evőkanál napraforgómag
- 1 evőkanál dió
- só, bors
- ½ citrom leve
Elkészítés: a fentiek szerint
Ha kedvet kaptok újabb tunki-tunki receptek kipróbálásához, küldjétek be, hogy másoknak is újabb ötleteket adhassunk.
Kapcsolódó cikkek