A hidegterápia csodálatos, nagyrészt ismeretlen hatásait valószínűleg az segít titokban tartani, hogy gyűlöljük a hideget! Így azonnal el is utasítunk bármilyen ezzel kapcsolatos ötletet, azzal a felkiáltással, hogy ez nem nekem való! Wim Hof, a Jégember szerint a módszer alkalmazásával a tökéletes immunrendszer, és stresszmentes élet megvalósítása mellet 300 %-kal fel tudod turbózni az anyagcserédet.


   Érdemes tehát tanulmányozni és kipróbálni a módszert, hiszen a fentiek mellett  segíti a sejtek megújítását, a gyulladások megszüntetését, és elősegíti a jobb alvást. Érdekes és meglepő, hogy egy idő után egyáltalán nem fogsz fázni! Még a gyakorlatok során sem! Sőt, sokkal frissebb és energikusabb leszel.

Régen tudjuk, hogy léteznek a természettel dacoló emberek, akik átússzák a jeges Dunát (Schirilla György). Akkoriban ezeket a híreket a szenzáció dominálta, és kevés szó esett a hideg jótékony hatásairól.

A hideg érzékelése általában kellemetlen élményekkel kapcsolódik össze a tudatunkban, így ösztönösen nemet mondunk rá. A legtöbb embernél nagyságrendekkel a komfortzónán kívül esik a hideggel való találkozás, azonnal elutasítjuk még a lehetőségét is, mert minek okozzunk magunknak még több szenvedést, amikor úgy is van elég az életünkben.

Bár tudjuk, hogy a komfort zónán kívüli cselekvések növelik az önbecsülésünket és boldogság vagy flow formájában jutalmaznak, mégis hezitálunk, hogy belevágjunk-e, még akkor is, ha tudjuk, hogy jót teszünk vele magunknak. A kérdés az, hogy a „szenvedés”, amit befektetünk, milyen arányban áll a „haszon”-nal, vagyis az eredménnyel. Tapasztalataim szerint kevés olyan dolog van, ahol ez az arány ilyen rendkívüli és a „hozam” többszöröse a befektetett energiának.

A hidegterápiának több eleme és változata van. Én egy középutas megoldást gyakorlok és tanítok, ami bárki által viszonylag könnyen megtanultható és gyakorolható és csodálatos hatásai már egy héten belül jelentkeznek

Barátom, Gregg, a Wim Hoff által kifejlesztett technikát gyakorolja, ami extrém elemeket is tartalmaz, csodálatos változásokan ment át. Pár hónapja még egy közös látogatás alkalmával a Gellért fürdőben,  rövid idő után elhagyta a 10 fokos medencét, mert görcsölt a lába, legutóbb, 2 hónapos gyakorlást követően 10 percen át tartózkodott a csapvíz hőfokú medencében. Mielőtt bárki abbahagyja az olvasást ezen a ponton, szólok, hogy ilyen elemei nincsnek a Fitt és Most Hidegterápiának, bár elég sok kihívást tartalmaz, de csodálatos élményben lesz részed, látva az eredményeket.

Hogy jutottam el a hidegterápiáig?

Antibiotikum kúrák helyett légfürdő a mínusz húszfokban

Az első számú motivációs tényező az volt számomra, hogy elegem lett az évente beszedett 3-5 antibiotikum kúrából, a hideg beálltával menetrendszerűen érkező megfázás és torokfájás kisebb szünetekkel egész télen át tartott.

Természetesen sok miden mást kipróbáltam a hidegterápia előtt, marokszámra szedtem a vitaminokat és immunerősítőket, de semmi sem használt igazán, az utóbbi időben már az antibiotikumok sem.

Amikor elkezdtem a programot a környezetem kétkedve fogadta, de aztán rám hagyták a dolgot, megjegyezve: úgy is abbahagyod ezt az őrültséget az első megfázásnál. Aztán teltek múltak a napok, hetek, hónapok, de csak nem akart jönni sem a megfázás, sem a torokfájás. Decemberben és januárban már 5 percet töltöttem kint mínusz húsz fokban egy alsónadrágban, többször hóval bedörzsölve a testem. Ekkor már biztos voltam benne, hogy nem leszek többet megfázva és nem csak én, hanem az eleinte kétkedők is belátták, hogy valóban működik a módszer.

Miért jó a hideg? 10 érv a hideg mellett

1. Erős immunrendszer

Az immunrendszer soha nem látott szintre erősödik. Vége az antibiotikumok korának

2. Gyulladások csökkennek

Az izületi gyulladások néhány nap alatt mérséklődtek, majd teljesen megszüntek.

3. Fiatalít

A sejtek megfiatalodnak, a bőr megújul és ragyogó lesz, fél év után több évet letagadhatsz az életkorodból.

4. Alacsonyabb testhőmérséklet

A test alacsonyabb hőfokon működve sokkal egészségesebb marad, a belső szervek jobban működnek és növekszik a várható életkor.

5. Jobb alvás

Lehűtött testtel sokkal könnyebben elalszunk és mélyebben fogunk aludni, hiszen a test számára az alacsonyabb hőmérséklet biztosítja a leghatékonyabb regenerálódást, mélyebb alvást, kipihent ébredést.

6. A hideg végtagoknak búcsút mondhatsz!

Hogy lehet, hogy a hidegtől melegebbek lesznek a végtagjaim? Évekig problémát okoztak számomra a hideg végtagok, és néhány hét után azt tapasztaltam, hogy felkelés után a lábam és a kezem is meleg volt. Én ezt úgy értelmezem, hogy a hideg hatására javul a vérkeringés.

7. Jobb emésztés, jobb élettani funkciók

8. Frontérzékenység csökken

Időjárásváltozásra való érzékenység és a migrénhajlam csökken. A korábbi migrénes fejfájások ritkultak, és enyhültek, majd teljesen megszüntek.

9. Jobb anyagcsere

Javul a sejtek anyagcseréje és a légzésfunkció. Wih Hof szerint 300 %-kal

10. Megtakarítás

Spórolsz a fűtésszámládon, mert néhány héten belül az ideális hőmérséklet, amelyen jól érzed magad, legalább két fokkal alacsonyabb lesz, így kevesebb energiát használsz a fűtésre. A megspórolt pénzből elmehetsz uszodába/szaunába, ahol csodálatos gyakorlási lehetőségek nyílnak meg előtted. És ez nem azt jelenti, hogy fagyoskodsz, hanem azt, hogy alacsonyabb hőmérsékleten érzed magad komfortosan.

Ha kész vagy az immunrendszered megreformálására, klikkelj ide  a Fitt és Most Hidegterápia gyakorlati alkalmazásának legjobb módszereiért. A konkrét tanácsok mellett, megtudhatod mire kell figyelni, hogyan próbáld ki és alkalmazd ezt a remek technikát

Előfordulhat, hogy  egyénenként eltérő hatást vált ki a hidegterápia alkalmazása. 

Hasonló cikkek

Egy újabb recept a boldogsághoz: Minimalizmus

Immunerősítő praktikák napi 5 percben

A 7 legjobb módszer a téli lehangoltság ellen

Méregtelenítés  – 10 egyszerű módszer tested megújításához!

Éljünk 100 évig – 3. rész – A belső harmónia

Facebook Hozzászólások