Egyre több embernek van elege a fogyasztói társadalom generálta vásárlási kényszerből, a túlfogyasztásból, a felesleges dolgok halmozásából. Ennek oka az a felismerés, hogy ez nem vezet boldogsághoz, sőt, egy idő után inkább frusztrációt okoz a sok felesleges tárgy. Nem férünk a saját szekrényünkben, ráadásul  egy csomó pénzt elköltöttünk felesleges dologokra. A minimalizmus követői az élet valódi értékeit igyekszenek újra felfedezni, egy egyszerűbb és boldogabb élet reményében.

HA TETSZIK A CIKK ÉS SZERETNÉD,

HOGY MÁSOKHOZ IS ELJUSSON OSZD MEG ITT!

KÖSZÖNJÜK!

Én 2016 januárjában kezdtem tanulmányozni és alkalmazni a minimalizmus bizonyos alapelveit. Például a tavalyi év elejétől 10 hónapon keresztül semmilyen ruházati terméket nem vásároltam, ezzel egyidőben a Vörös Keresztnek adományoztam azokat a pólókat, ingeket és nadrágokat, amit az utóbbi 1 évben nem vettem fel.

A minimalizmus egyik legfontosabb alapelve az, hogy megszabaduljunk  a bennünket körülvevő fölösleges dolgoktól, melyek útban vannak, melyeket nem használunk. Ez érdekes módon nem csak a környezetünket tisztítja meg, hanem a lelkünket is. Könnyedebbek, szabadabbak és boldogabbak leszünk!

A rendben lévő dolgok életerőt sugároznak. Nyugalmat, békét és szabadságot visznek az életedbe.  A megvalósítás könnyűnek tűnik, de valójában komoly odafigyelést igényel. A környezetünk ugyanis olyan gyorsan megtelik felesleges dolgokkal, hogy észre sem vesszük.

Az alábbiakban néhány tippet adunk, amivel kipróbálhatod, milyen érzés a minimalista életszemlélet követése. Ezzel a 7 ötlettel megteheted az első lépéseket otthonod és környezeted rendezettebbé  tételére, a harmónia megteremtésére. Egyik sem vesz több időt igénybe, mint 5 perc, így ha gondolod azonnal el is kezdheted.

 Takarítsd ki az auódat! Autónk általában hamar megtelik különböző dolgokkal: blokkok, parkoló cédulák, használt papírzsebkendők, üres palackok, napszemüvegek, kábelek, aprópénz, stb. Fogj két zacskót! Az egyikbe a szemetet gyűjtsd, a másikba pedig azokat a dolgokat, melyeket a helyére raksz! Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan végzel vele, és milyen jó érzés lesz utána beülni az autóba!

Rend a tányérok és poharak között. Sok lakásban dupla, vagy tripla készlet van mindenből. Őszintén, hány pohárra, tányérra, csészére van szükségünk? Lassanként egy egész szekrényre valót összegyűjtünk és nincs helyünk más, fontosabb dologra. Gyűjtsd össze hát te is a nem használt konyhai eszközöket. A hasznosításra két módot javaslunk. (1) Ajándékozd el valakinek. (2) Ha mégis meg akarod tartani, akkor rakd egy dobozba és helyezd a tárolódba (azokra a napokra, amikor vendégek jönnek).  Ez a rész egy igazi felüdülés volt számomra. Nem csak rendezettebb lett a konyhaszekrény, hanem egy teljes polc felszabadult olyan dolgok számára, aminek korábban nem volt hely!

Tedd rendbe a vegyes tároló fiókod. Elképzelhető, hogy ez nem lesz meg 5 perc alatt! Főleg, ha nem is egy ilyen fiókod van. Ide gyűjtünk össze általában minden apróságot, amit nem tudunk máshová tenni. Ez lehet régi fülhallgató, telefon, kábel, elem, óra, ékszer, kulcs, amiről nem tudjuk mit nyit, stb, stb.  Állítsd be a stoppert 5 percre és kezdd el a selejtezést! Már ennyi idő alatt is jelentős haladást fogsz elérni! Ha persze van időd befejezni az egészet, annál jobb!

Tedd rendbe az éjjeli szekrényed! A hálószoba a pihenést és az alvást kell, hogy szolgálja. Sok kacat összegyűlhet az éjjeliszekrényeden, annak fiókjában, vagy az ágyad melletti polcon. Távolíts el onnan minden olyan dolgot, ami nem oda való. Ezzel a szobád hangulata is sokkal jobb lesz.

Nézd át a gyógyszeres szekrényt vagy dobozt! Valószínűleg több üres műanyag tartállyal, lejárt szavatosságú, vagy rég nem használt gyógyszerrel találkozol majd. Dobálj ki minden felesleges dolgot.

A játékok kerüljenek a helyükre. Ha kis gyerekek vannak a családban, elkerülhetetlen, hogy a játékok elvándoroljanak a lakás bármelyik pontjára. Lefekvés előtt, a gyerekkel együtt tölts el néhány percet azzal, hogy az összes játék visszakerüljön a helyére. A gyerekek lassan hozzá fognak szokni ahhoz, hogy tegyenek mindent a helyére, ha már nem használják.

Válogass át egy halom összegyűlt papír-kazlat. Első lépésben szedd össze az összes levelet, borítékot és egyéb üzenetet bárhol is legyenek a lakásban. Tippek: konyhaasztal, dohányzóasztal, előszoba asztal, íróasztal. Gyűjtsd össze egy helyre! Aztán kezdd el átnézni őket és kidobni, ami felesleges. Amivel teendő van, írd be a naptáradba. Ha kellően motivált vagy, akár az összes dokumentumot átnézheted. Sokszor az első lépés a legnehezebb, utána megy magától!

Amikor először végigcsináltam, felemelő érzés volt! Nem hittem el, hogy alig több, mint 30 perc célzott rendrakás után milyen remekül érzem magam, elégedett és motivált vagyok! És ez persze csak a kezdet! A minimalista életvitelnek számtalan aspektusa, és haszna van, melyekről később írok még. Addig is, ha érdekel olvass utána ezen oldalon.

Ingyenesen letölhető receptkönyv ITT

 

 

 

Hasonló cikkek

Hatékony méregtelenítés 10 egyszerű módszerrel

7  módszer a téli lehangoltság ellen

Tíz egészséges táplálkozási tipp

Egészséges túró rudi recept

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat

Hogyan éljünk 100 évig 1. rész – a táplálkozás

Hogyan éljünk 100 évig 2. rész – a tetsmozgás

Hogyan éljünk 100 évig 3. rész – belső harmónia 

Facebook Hozzászólások