Az azték zsályaként is ismert chia, Dél-Amerikában őshonos, lila virágú, dekoratív növény.
A chia sztori
Az aztékok már az időszámításunk előtt 3500 évvel ismerték a chiát. Úgy tartották, hogy a chia természetfeletti képességekkel ruházza fel őket, így nem véletlen, hogy maya nyelven erőt jelent. A többi ősi gabonához hasonlóan, a chia pár ezer évre feledésbe merült, amihez hozzájárult, hogy a spanyolok a gyarmatosítás idején be is tiltották Dél-Amerikában (a szektáriánus használata miatt). Szerencsére Mexikó egyes területein fennmaradt és később onnan jutott el Argentínába és Ausztráliába, melyek jelenleg a legnagyobb chia-termelők.
Chia, az energiabomba
A chia mag fogyasztásának számtalan pozitív hatása van:
- Csökkenti a vércukor szintet, lassítja a szénhidrátok lebontását, így meggátolja az étkezések után jelentkező hirtelen vércukorszint emelkedést.
- Magas az ásványi anyag tartalma. Különösen gazdag vasban, foszforban, magnéziumban és kalciumban, melyek növelik energiaszintünket. Kutatások bizonyítják, hogy a chia mag segít a teljesítmény és az állóképesség fokozásában. Az egyik legfontosabb táplálék az aktív életmódot élők és sportolók számára, hiszen energiával tölt fel és növeli az állóképességet.
- A chia mag sok vizet képes megkötni, ezért fogyasztása után jóllakottnak érezzük magunkat. Az egyik legmagasabb rosttartalmú étel a világon (csaknem 40 %-a rost), ezért remek választás a fogyni vágyóknak.
- Magas fehérje tartalma révén segíti az izmok építését. Gazdag aminósavakban, melyek a fehérjék építőkövei. Kimagasló a triptofán tartalma, mely a jó alvást garantálja.
- Az összes növény közül a chia tartalmazza a legnagyobb mennyiségben az omega 3 zsírsavakat, főként az ALA (alfa-linolénsav) és az EPA (eikozapentaénsav) tartalma magas. Ezáltal védi az ereket, csökkenti a trigliceridek és az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét.
- Az antioxidánsok magas szintje révén megköti a szabadgyököket és segíti a sejtek regenerálódását, valamint élénkíti az immunrendszer működését.
CHIA RECEPT
Chia puding
Hozzávalók
3 evőkanál chia mag
2 dl mandula vagy kókusztej
Gyümölcsdarabok a díszítéshez: málna, eper, banán, alma
Édesítés: nem feltétlenül szükséges, de ha édesen szeretnéd, használj stéviát.
Ízesítés: fahéj vagy kardamon, citrom vagy narancshéj (bio)
Elkészítés
Keverd el alaposan a chia magot a mandulatejjel, ízesítsd és díszítsd a tetejét gyümölccsel, majd tedd be a hűtőbe. Legjobb, ha 8 órát pihen, tehát este lefekvés előtt készítsd el. Reggel csak annyi a dolgod, hogy kiveszed a hűtőből és nekiállsz a finom és tápláló chia puding fogyasztásához. De ha nincs időd reggelig várni, akár 1 óra alatt is megduzzadnak a magok, és fogyasztható!
További chia receptek és csaknem 30, egészséges reggeli recept az Ezerízű reggel című könyvben. Ingyenes letöltés regisztrációval itt, vagy a könyvre kattintva.
Kapcsolódó cikkek
Hogyan éljünk 100 évig 1. rész – a táplálkozás
Hogyan éljünk 100 évig 2. rész – a tetsmozgás
Egészséges túró rudi készítése otthon
Tíz egészséges táplálkozási tipp
Készíts protein szeletet otthon
A leghatékonyabb zsírégető és izomfejlesztő edzés
A fejfájás kezelése természetes módszerekkel