PÁLYÁZZ TE IS AZ ORSZÁG FÁNKJA CÍMÉRT, egészséges fánkreceptekkel!

Sokan imádjuk, de amikor arra kerül a sor, hogy fánkot együnk, mégis mindig egy kis lelkiismeret furdalásunk van. Nem alaptalanul! A fánk ugyanis egyike a leg egészségtelenebb ételeknek. Már az elején rosszul indul a dolog. Hozzávalók: fehérliszt, tej, élesztő, cukor. Aztán kisütjük forró olajban, amivel jól megszívja magát. És persze fokozzuk a hatást még egy kis porcukorral és lekvárral!

De ennek tényleg így kell lennie? Vagy készülhet a fánk egészséges alapanyagokból és más sütési módszerekkel?

A Fitt és Most meghirdeti az Ország Fánkja 2018 pályázatot, melyben egészséges fánkreceptek versenyeznek. Ha ismersz (vagy kitalálsz) ilyen recepteket, akkor képekkel együtt küldd be a Facebook oldalunkon, vagy az alábbi email címre: info@fittesmost.hu 
A legjobbakat megjelentetjük a http://fittesmost.hu/ oldalán.

A fánk története


Már II: Ramszesz egyiptomi fáraó uralkodása idején is ismert lehetett a fánkhoz hasonló étel, melyről az  egyiptomi sírokban fennmaradt festmények tanúskodnak.

Több vallás kultikus süteménye között találunk fánkot. Az izraelita Hanuka ünnep ideje alatt fogyasztott fánknak régi történelmi háttere van. A történet  ie. 168-ba nyúlik vissza a jeruzsálemi Szentélybe, Izrael legszentebb templomába, ahol egy csoda történt, melyet az olaj használatának tulajdonítottak. Erről emlékeznek meg mind a mai napig az olajban sült fánkkal.

A fánk európai elterjedése a legenda szerint egy Krapfen nevű bécsi pék özvegyének nevéhez fűződik. A pékség messze tájon híres volt a remek kenyérről és kalácsról. Történt egy napon, hogy valami okból a kenyér nem készült el időben. A messziről érkezett elégedetlen vásárlók méltatlankodni kezdtek és többen el kezdték szidni a pékséget. A pékné egyre idegesebb lett, és végül mérgében egy darab tésztát egy reklamáló vevő fejéhez akart vágni. Az özvegy rosszul célzott és a tészta a tűzhelyen lévő lábasban kötött ki, ami tele volt forró olajjal. Meglepődve tapasztalták, hogy a tészta néhány perc alatt aranysárga finomsággá alakult. Így született meg az első fánk, amit az osztrákok azóta is Krapfennak neveznek.

A fánk népszerűségét bizonyítja, hogy például a Nosalty oldalán több, mint ezer fánkrecept található. A fánk elkészítésének, az összetevőknek és az ízesítésnek is csak a képzeletünk szabhat határt. Így egy kis kreativitással biztosan sikerül megálmodni és elkészíteni ezt a kedvelt édességet egészséges verziókban is. Várjuk tehát az ötleteket mindenkitől!!!

Kapcsolódó cikkek

Avokádós csokoládé mousse – cukor és laktózmentes csokikrém

Ezt eszik a hosszú élet hívei – 3 recept a Kék Zónákból

Megjelent Az ezerízű reggel című receptkönyv – ingyenes!!!

Chia, a csodamag – egészséges reggelit, gyorsan!

A top 9 probiotikum tartalmú étel – Egészség és fogyás probiotikumokkal?

 

 

Facebook Hozzászólások