Ezzel, a jó eladhatóság érdekében, megfelelően provokatív címmel jelent meg pár napja terjedelmes cikk az egyik vezető hírportálon. A cikk egyébként borzongatóan sötét képet fest a jelenlegi helyzetről, valamint beszámol néhány, a függőségi problémával kapcsolatos megoldási kísérletről.

Nehéz elfogadni az olyan hatásvadász fejezetcímet, hogy „az átlagember naponta százötvenszer csekkolja az okostelefonját”. Legfőképpen, hogy az előtte szereplő mondatban egy másik lufi durran: „mert ez már nem technikai versenyfutás, hanem az agytörzs manipulálásáért folytatott háború. Ezt a versenyt az emberiség már elvesztette.”

  Tehát ez a napi 150 a világátlag lenne? Erős kétségeim vannak. Miként az a feltételezés sem reális, hogy ez a kilátástalan helyzet csupán a gonosz szoftver gyártók miatt alakult így, akikkel szemben a felhasználó tehetetlen. Nem akarok olyan triviális dolgokkal előhozakodni, hogy nem a pisztoly öl, hanem az ember, aki meghúzza a ravaszt. Aztán például máig folyik a vita arról, helyesen tették-e a tudósok, hogy foglalkoztak, foglalkoznak a nukleáris technológiával, amiről jól tudjuk, hogy áldás is lehet és (végzetes) csapás is.

Maradjunk abban, hogy az iPhone szolgálhat egyes embereknek drogként, azaz lehetnek emberek, akiknél kialakulhat ilyen függőség, ami semmiben nem különbözik az összes (ezen címszó alatt tárgyalt) kényszeres cselekvéstől, legyen az túlzó alkoholizmus, kábszerezés, vásárlási- vagy munkamánia, (szerencse) játékszenvedély ésatöbbi, ésatöbbi. A felületen mozogva – mivel ez sokkal egyszerűbb – mindenről szó van a cikkben, a gonosz szoftveres cégekről, meg az azoknak kiszolgáltatott emberekről, és csak mellékesen a szabadulás érdekében történő (mellesleg nem is túl ügyes) próbálkozásokról. Úgy tűnik, a függőség kialakulásával az okokkal sokkal kevesebben foglalkoznak. Azt hiszem könnyen belátható, hogy a függőség, mint okozat eredményesen csak az ok kiiktatásával szüntethető meg…….

Tovább a teljes cikkhez

Az iPhone úgy hat, mint a drog

Hasonló cikkek

Egy újabb recept a boldogsághoz: Minimalizmus

A 7 legjobb módszer a téli lehangoltság ellen

Méregtelenítés  – 10 egyszerű módszer tested megújításához!

Éljünk 100 évig – 3. rész – A belső harmónia

Forrás: http://coachplusz.hu/

Facebook Hozzászólások