Jobb közérzet, több energia, kitünő egészség

Mindnyájan tudjuk, hogy jobban és egészségesebben élni sokszorosan megtérül. Nemcsak fittebb, energikusabb, és egészségesebb leszel, hanem jobb lesz a közérzeted, hatékonyabb leszel a munkádban, kedvesebb leszel az emberekkel és ők is veled. Ráadásul a megfelelő diétával elősegítheted a hatékony fogyást is.

Mégis, mikor arra kerül a sor, hogy javítsunk az étrendünkön, építsük le az egészségtelen dolgokat és együnk több olyan ételt, amit táplál, épít és gyógyít, elbizonytalanodunk.

Ennek alapvető oka, hogy bizonyos ételekkel szemben függővé válunk, akár egy drogos vagy alkoholista. Ezért nem könnyű a váltás, türelmesnek kell lenned magaddal és alkalmaznod a sóvárgás enyhítésének taktikáit és néhány más ötletet, ami segíti az átmeneti időszakot. A sóvárgás sikeres kezelésével a fogyás is sokkal eredményesebb lesz.

Tippek a sóvárgás leküzdésére

1. Fokozatosság

Ne akarj azonnal mindent megváltoztatni. Kezdheted például a reggeli vagy az ebéd megreformálásával. Készíts tervet, írd be a naptáradba és kövesd!

2. Cheat Meal

Hetente 4 alkalommal fogyaszthatsz a tiltott ételekből is, de az ne legyen több, mint ami a tenyereden elfér. Részletek az előző cikk 4. pontjában.

3. Helyettesítés / Jutalmazás

Bármit leépítesz, helyettesítsd valamivel, amit szeretsz. Jutalmazd magad rendszeresen!

4. Csinálj valami izgalmasat

Találj valamilyen tevékenységet, ami érdekel, feltölt, inspirál! Tanulj meg  új kártyajátékokat, kezdj el sportolni, sétálni, kirándulni, menj el egy tanfolyamra, stb.

5. Víz

Régi trükk, de működik! Mielőtt bármi másba fogsz, igyál meg egy pohár vizet, mikor erősödik a sóvárgás!

Válts Zöldre

Most pedig nézzük a Zöld Zónás Diéta részleteit. Az alábbi listából minden kategóriában kiválaszthatod, hogy a pirossal jelzett ételek közül melyiket cseréled le sárgára vagy zöldre. Valami könnyen megy majd, valami egy kicsit nehezebben. Készíts kéthetes tervet! Írd be a naptáradba a tervezett változásokat minden napra. Minden egyes változtatással a piros zónából a zöld felé, egy lépést teszel az egészséges diéta, és az ideális testsúly megvalósításáért.

ÉDES ÉLET

Piros zóna

Cukor és édesítőszerek (szacharin, aszpartam)! Figyelj oda a rejtett cukrokra, például: péksütemények, saláta öntetek, levesek, csipszek, cornflakes. A barnacukor, nádcukor, biocukor bár jól hangzanak, ugyanúgy ártalmasak.

Sárga zóna

A nyirfacukor glikémiás indexe 0, mégis sok káros mellékhatása ismert, ezért csak óvatosan! A viszonylag alacsony glikémiás index miatt javasolt a kókuszvirág cukor javasolt, a nyers mézet pedig a prebiotikumok miatt érdemes mértékkel fogyasztani (csak hidegen).

Zöldzóna

A legjobb választás a stévia, ami egy nálunk is termeszthető növény kivonatából készült.

Édesítő hatása százszorosa a cukorénak, így az adagolással bánjunk óvatosan (granulált, folyékony és tabletta formájában is kapható). 

Szénsavas üdítők, gyümölcslevek

Helyette limonádé stéviával édesítve, zöldtea, gyógytea, mandulatej, kókusztej, tisztított víz, frissen préselt zöldséglevek

SZÉNHIDRÁTOK

Kenyér, tészta, liszt

Fehérkenyér, fehérliszt, finomított termékek, péksütemények

Helyette: teljes kiőrlésű búzakenyér, teljes kiőrlésű rozskenyér, csiráztatott búzából készült kenyér, paleo kenyér, paleo muffin stéviával, paleo liszt

Tésztafélék, burgonya, fehérrizs

 

helyette: zabpehely, teljes kiőrlésű rozskenyér, barnarizs, édesburgonya, quinoa, chia, paleo tészta.

 

 

 

FEHÉRJÉK

Piros zóna

A piros zónában találjuk  a szóját és a szójából készült termékek, mint a tofu, és a gyárilag készült felvágottak többségét.

Sárga zóna

A kemény sajtok, túró és a joghurt fogyasztása mértékkel elfogadható.

Az üzletekben kapható húsokkal sincs minden rendben, de mivel nem juthat mindenki bio húshoz, ezért fogyasztásuk mértékkel elfogadható. 

Zöld zóna

A legjobb fehérje források: a nyers tejből otthon készített kefir, joghurt, túró vagy a kókusztejből házilag készített joghurt vagy kefir.

Kitűnő választás a vadvízi lazac, ami több élelmiszerláncnál is kapható fagyasztva, a bio marhahús, vadhúsok, esetleg tanyasi csirke, pulyka. A bio tojás sok helyen kapható és rendszeres fogyasztása feltétlenül ajánlott. A növényi fehérjék közül a lencse, és a bab nagyszerű növényi fehérjeforrás, mely 2-3 napos csiráztatás után elkészítvemegészségesebb.

ZSÍROK, OLAJOK

Margarin és finomított olajok

Helyette: vaj (vagy ghí), kókuszolaj, hidegen sajtolt olíva olaj, lenmag olaj

Mondj búcsút a gyulladást okozó „rossz” zsíroknak és válts át a tápláló, „jótékony” zsírokra. Ez azt jelenti, hogy a margarint és a finomított olajokat vedd ki az étrendből. Ezek  gyulladásos folyamatokat generálnak a szevezetedben, szívproblémákhoz, magas vércukorhoz és akár rákhoz is vezethetnek. Helyettük használj kókuszolajat, szűz olíva olajat és bio vajat. Ezek segítik a táplálék jobb felszívódását, jobb szív- és agyműködést eredményeznek, és támogatják a fogyást.

Konzervek, tartósított, feldolgozott  élelmiszerek

helyette friss zöldség, gyümölcs

ALKOHOL

Az alkohol bizonyos fajáti mértékkel fogyasztva jót tesznek az egészségnek

Piros zóna: sör, édes borok, likőrök

Sárga zóna: száraz fehér bor, tequila

Zöld zóna: száraz vörösbor

NASS

Piros zóna: csipsz, sózott amerikai mogyoró, csoki, keksz, teasütemény

Sárga zóna: dió, földimogyoró

Zöld zóna: fekete csoki 90 %, mandula, kesudió,  kókuszolajon pattogtatott kukorica, mandulakrém

Reméljük hasznosnak találod a Zöld Zónás irányelveket és tudod őket alkalmzani az életreform programod kialakításához. Ha elkezdesz bármilyen programot, írj az eredményekről, újabb ötletekről és küldj képeket!

Hasonló cikkek

10 táplálkozási tipp

Házi protein szelet készítése

Sétáld magad fittre

Hatékony zsírégetés és izomfejlesztés

Referenciák:

http://www.foodnetwork.com/healthy/articles/why-you-need-healthy-carbs/healthy-carbs-you-should-be-eating

http://www.redbookmag.com/body/healthy-eating/g2573/10-best-carbs-to-eat-for-weight-loss/

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/best-sources-protein

https://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/10-best-meatless-protein-sources

 

Facebook Hozzászólások