A tudományos kutatásokban  5 gyakorlat végzett az élen a  zsírégetés hatékonyságát illetően. Akár napi 5 perc is elegendő, hogy látványos eredményeket érj el és megszabadulj a felesleges kilóktól!  Ezenkívül megtanulhatsz két rendkívüli módszert is, mellyel még hatékonyabbá teheted a zsírégetést, amivel elérheted és meg is tarthatod az ideális testsúlyod!!!

A testmozgás különböző formái rendkívül pozitív hatással vannak az egészségünkre és persze a kilók leadásában is fontos szerepet játszanak. Van néhány gyakorlat, ami különösen hatékony azok számára, akik fogyni szeretnének. Ezek közül mutatjuk be a top 5 gyakorlatot, plusz egy bónuszt.

Videón is megnézheted és edzőnkkel, Hódi Gáborral, együtt gyakorolhatod itt.

Ha hatékonyan szeretnél fogyni, nem csak a gyakorlatok kiválasztása fontos, hanem az is, hogyan végzed őket. Nem titok, hogy a legjobb zsírégető gyakorlatok a komfort zónádon kívül kezdődnek, ahogy a hozzá kapcsolódó egészséges táplálkozási módszerek alkalmazása  is. Az első lépés megtétele ezért nem könnyű, de meg fogsz lepődni mennyire hatékony és milyen eredményeket hoz a program követése és rendszeres gyakorlása.

Az alapelv baromi egyszerű! Ahhoz, hogy zsírt égessünk, kalóriát kell égetnünk! A kalória égetéshez pedig mozognunk kell! De nézzük meg mi történik, ha gyalog felsétálsz egy húszemeletes ház tetejére. Természetesen kalóriát égetsz. De mennyiben más, ha ugyanezt  a távot intenzíven, futó lépésben teszed meg, úgy, hogy időnként pihensz egyet? Ilyenkor a zsírégetés a legmagasabb sebességre kapcsol. Ezáltal serkentjük az anyagcsere működését is, amivel akár 48 órán át, folyamatosan kalóriát égetünk, még akkor is, mikor alszunk.

A másik fontos eleme a sikeres zsírégetésnek, hogy időnként növeljük a gyakorlás intenzitását.   Szervezetünk ugyanis egy idő után hozzászokik az edzésritmusunkhoz és a korábban tapasztalt fogyás megáll, vagy akár megjelenhetnek a plusz kilók is. Ekkor ideje, hogy emeljük a tétet, végezzük a kiválasztott gyakorlatot egy fokozattal intenzívebben. Úgy ismerheted fel, hogy eljutottál erre a szintre, hogy a gyakorlatok már nem jelentenek kihívást, kényelmesen, minden erőfeszítés nélkül tudod azokat végezni. Ekkor kapcsolj magasabb fokozatra!

A jó hír az, hogy nem kell órákat töltened a kardió gépeken, és nem szükséges  bonyolult gyakorlatok megtanulása. Amire szükséged lesz viszont, hogy rendszeresen végezd, bármelyiket is válaszd közülük. A leghatékonyabb zsírégető gyakorlatok a Hiit, a Tabata és a Crossfit, választhatod bármelyiket közülük. Ezek az intenzív gyakorlatok olyan változásokat indítanak el testünkben, amelyre a közepes vagy alacsony intenzitású edzések nem alkalmasak.

Az alábbiakban két zsírégető programot ismertetünk. Az egyik 4-5 perc alatt elvégezhető és naponta gyakorolható (Tabata). A másik, a Bodyhiit zsírégető edzés 15  perc (vagy 18,  a bónusz gyakorlattal együtt) és kétnaponta iktasd be a programodba.

Bodyhiit zsírégető program

Időtartam: 15 perc

Gyakoriság: kétnaponta

Bemelegítés: 30 másodperc helyben séta

Első gyakorlat Helyben futás magas lábemeléssel – 30 másodperc – Tartsd a felső tested egyenesen, futás közben emeld a térded olyan magasra, amilyenre csak tudod.

Könnytett: Ha ez túl megerőltető, indulhatsz az alap helyben futással, s amikor úgy érzed készen állsz, válts a magas lábemelésre.

Pihenő: Nyújtózás, légzőgyakorlat – 30 másodperc

Második gyakorlat: Guggolás felugrással – 30 másodperc

Terpeszállásból  (csípőszélesség) indulunk, majd ereszkedjünk le egyenes háttal, mintha egy székre akarnánk leülni, majd ugorjunk fel és kiinduló állásba érkezzünk vissza a talajra.

Könnyített verzió: Csak a guggolást végezzük  felugrás nélkül

Pihenő: nyakkörzés, nyakfordítás – 30 másodperc

Harmadik gyakorlat: Fekvőtámasz – 30 másodperc   – A gyakorlat menete

  • A bokát, térdet, csípőt, vállakat egyenes vonalban kell tartani mint egy „deszka”
  • A karok merőlegesek a talajra
  • Fenék, has megfeszítve
  • Lapocka zárással engedjük le magunkat a talaj felé
  • Majd levegő kifújásával dinamikusan nyújtjuk a könyököket és visszatérünk a kiinduló helyzetbe

Három verzió közül választhatsz a nehézségi fok alapján

Könnyített verzió

Alap és nehezített verzió

Négyütemű fekvőtámasz – Ez a leg intenzívebb! Állóhelyzetben kezdünk derékszélességű terpesz. Guggolás, kezeket a talajra helyezzük, majd fekvőtámasz alaphelyzetbe ugrunk,  csinálunk egy fekvőtámaszt, visszaugrunk guggolásba és visszatérünk kiinduló helyzetbe. Folyamatosan csináljuk fél percen át.

Pihenő: derékkörzés, derékhajlítás

Negyedik gyakorlat: Kitörés – 30 másodperc

Alapállás, kéz a csípőn. Ereszkedjünk le a jobb térdünkre, majd emelkedjünk fel kiinduló állásba. Ezután ereszkedjünk le a bal térdünkre és visszatérünk alapállásba. Ezt végezzük ütemesen, folyamatosan.

Pihenő: vállkörzés előre, hátra

Ötödik gyakorlat: Jumping jackterpeszugrás – 30 másodperc

Alaphelyzetből indulunk. Terpeszugrással a karok oldalsó középtartásba lendülnek, majd vissza alaphelyzetbe.

Pihenő: lábkörzés, majd az egyik lábunkat húzzuk a mellkasunkhoz és tartsuk összekulcsolt kézzel  2 másodpercig. Ezután ugyanezt csináljuk a másik lábbal.

BÓNUSZ – Hegymászás talajon – 30 másodperc

Fekvőtámasz pozícióból indulunk. A jobb lábbal ugorjunk a könyökünk magasságáig, míg a másik láb nyújtva marad a kiinduló pozícióban, majd  a bal lábbal ugrunk a könyökünkig és ezt ütemesen, felváltva végezzük.

Könnyített verzió: pozíció ugyanaz, ugrás helyett lépjünk

Pihenő: Karkörzés előre, hátra 30 másodperc

A gyakorlatsort ismételjük meg háromszor, így összeáll a 18 perces Hiit edzésprogram. Alkalmazhatsz más gyakorlatokat is az edzés során, de ügyelj arra, hogy a fenti gyakorlatokból legalább négy minden alkalommal szerepeljen az edzésprogramodban, hiszen ezáltal érheted el a legjobb eredményeket, így szabadulhatsz meg a legtöbb fölös kilótól.

Tabata zsírégető edzés

Időtartam: 4-5 perc

Gyakoriság: minden nap

A fenti gyakorlatsort végezzük el a leírtak szerint. Az intenzív részek ugyanúgy 30 másodpercesek, de a pihenő részeket csökkentsük le 20 másodpercre.

Amint látod a gyakorlatok egyszerűek, könnyen megtanulhatók és változatosak. Az eredmények pedig biztos, hogy nem maradnak el, feltéve, ha  a rendszeresen gyakorolsz.

Előfordulhat, hogy a bemutatott gyakorlatok egyénenként eltérő hatást válthatnak ki.

A Hiit edzések rendszeres gyakorlásának egyébként sok más nagyszerű hatása van a szervezetünkre, részletekről itt olvashatsz.

További cikkek

A 7 legjobb hangulatjavító módszer a téli depresszió ellen

Hogyan éljünk 100 évig 1. rész – a táplálkozás

Hogyan éljünk 100 évig 2. rész – a tetsmozgás

Egészséges túró rudi készítése otthon

Tíz egészséges táplálkozási tipp

Készíts protein szeletet otthon

A fejfájás kezelése természetes módszerekkel

 

Facebook Hozzászólások