A hosszú élet titkai után kutató tudósok a világ Kék Zónáiban élő embereket vizsgálták, akik nem csak egészségesebbek, fittebbek, hanem boldogabbak is, mint a világ többi részén élő társaik. A korábbi cikkeinkben foglalkoztunk a hosszú, egészséges élet két fontos pillérével a testmozgással és a táplálkozással. Most nézzük meg a hosszú élet harmadik, talán legfontosabb titkát, mely a belső békét, harmóniát és boldogságot teremti meg.

Mitől boldogok az emberek  a Kék Zónákban?

A krónikus betegségek kialakulásának egyik legfontosabb oka a stressz, a feszültség, a szorongás, és az aggódás.  A Kék Zónás közösségben élők rengeteg időt töltenek együtt a családdal, a barátokkal, és az ismerősökkel. Gyakran együtt főznek, beszélgetnek, játszanak, kirándulnak.  Mások a helyi kocsmában találkoznak egy pohár italra, meghallgatják egymást, sokat nevetnek és játszanak. Ezek a legjobb stresszcsökkentők. Sok időt töltenek a természetben, kirándulnak, sétálnak, sportolnak.

Merre vannak a Kék Zónák?

Nicoy Félsziget Costa Rica

Okinawa, Japán

Ikaria, Görögország

Szardinia, Olaszország

A Kék Zónákban élőknek világos céljaik vannak, s ezeknek szentelik életüket. Hisznek önmagukban, értékelik, amijük van, pozitívan állnak az élethez.

Bármennyire tisztán és pozitívan élnek, szükségesnek tartják, hogy a lelki egyensúly megteremtése érdekében alkalmazzák az évezredek óta bevált módszereket, mint a meditáció, az ima, vagy más lelki gyakorlatok.

A Kék Zónákban fontos az elegendő pihenés és alvás! Legalább 7 órát alszanak, ami a test és a lélek megújulásának egyik fontos eszköze.

Mások segítése, az életük része. A Kék Zónákban nem létezik az öregek otthona. Egyrészt azért mert az öregedés nem jár együtt a testi és szellemi leépüléssel. Másrészt, mert a család, a barátok és az ismerősök szeretete és gondoskodása körül veszi az idős emberket.

A Kék Zónás életmód egyik fellegvárában Dániában, például az emberek 80 %-a végez valamilyen önkéntes tevékenységet. Szabadidejében segít másoknak, anélkül, hogy bármit várna cserébe.

Hogyan tegyük a boldogságot szokássá? 

Avagy mit tanulhatunk a Kék Zónákban élőktől?

„A boldogságot nem készen kapjuk. A boldogság saját cselekedeteink eredménye.” – A Dalai Láma

Az élet folyamatos hullámzása természetes. Időnként boldogok vagyunk, szárnyalunk, majd hírtelen elsöpör mindent egy rossz hangulat, megjelenik az aggódás, a félelem, a stressz és más negatív érzések. A boldogság nem attól függ, hogy mi történik, hanem attól, hogyan viszonyulunk az adott helyzethez és hogyan  cselekszünk.

Életem egy bizonyos szakaszában gyakran boldogtalan voltam. Aggódtam, féltem, meg akartam felelni másoknak, függetlenül attól hogy sikeres voltam a munkában, és harmónikus családi életem volt. De mégsem voltam jóban magammal, hiányzott a belső harmónia, nem fogadtam el magam, kívülről vártam megoldásokat. Aztán elérkezett egy pont, amikor azt mondja egy félreérthetetlen belső hang, hogy ELÉG. Elég a sodródásból, a szenvedésből, elég a folyamatos szorongásból, elég abból, hogy másoknak akarok megfelelni, elég az aggódásból és a félelemből. Itt és most új életet kezdek! Ha eljutottál eddig a pontig, onnan már jönnek a megoldások. Lehet, hogy találkozol valakivel, aki inspirál, elmész egy előadásra, ami magával ragad, vagy találkozol egy                                                                                                             írással, ami megérint.

Íme néhány technika, amit  rendszeresen alkalmazok, összhangban a Kék Zónás alapelvekkel, melyek nagyszerű eredményeket hoznak.

„Az optimista minden veszélyben lehetőséget lát, a pesszimista minden lehetőségben veszélyt lát” – Winston Churcill

1. Koncentráció

Lélegezz be hosszan, mélyen az orrodon keresztül (8-10 másodperc), majd fújd ki a levegőt ugyanígy (8-10 másodperc). Ezt ismételd meg háromszor, közben koncentrálj teljes egészében a légzésedre, elengedve minden gondolatot. Javasolt minden reggel, de nap közben is gyakorolhatod.

2. Öt perces naplózás reggel

Ez az 5 perces gyakorlat csodálatos eredményeket hoz! Már pár nap után érezni fogod a rendkívüli hatását, boldogabb, kiegyensúlyozottabb leszel. Sokszor a negatív érzések és gondolatok annyira felerősödnek, hogy el is felejtjük a jó dolgokat. Elfelejtjük azt, amit elértünk az életünkben, amiért hálásak lehetünk. Felerősítjük azt, ami nincs, felnagyítjuk a problémákat, szenvedünk. Ez a gyakorlat ráébreszt azokra a nagyszerű dolgokra, melyeket elértél az életben, amiért hálás lehetsz.  Írj össze 3 olyan dolgot, amiért  hálás vagy. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egyszerűen írd le azt, ami eszedbe jut. Ezzel egy olyan tudati szokást fejleszthetsz ki, ami boldogabbá tesz, és a tudatod a pozitív zónába emeli.

Ezután írd le azt a három dolgot, amitől jó napod lesz. Ha nem jut eszedbe semmi, akkor tervezz be valamit, ami jó érzéssel tölt el. Mitől lesz ma jó napom?

És végül a  napi megerősítés abban segít, hogy tudatára ébresszen annak, hogy mennyire értékes ember vagy, milyen fantasztikus erők szunnyadnak benned. Arra, hogy nincs lehetetlen és mindent el tudsz érni, amit szeretnél. Felismered, hogy szereted és elfogadod magadat!  Írj  le bármit, ami ezzel kapcsolatban eszedbe jut!

3. Segíts másokon

Találj minden nap módot arra, hogy segíts másokon. Lehet, hogy ez nem több, mint  egy mosoly egy idegenre az utcán, egy kedves szó a pénztároshoz. Lehet hogy csak előre engedsz valakit a bejáratnál. Nemrégiben próbáltam egy nagyszerű technikát, amit érdemes gyakorolnod. Válassz ki egy idegent a tömegben, akár a buszon, a villamoson, egy kávézóban, vagy egy bevásárlóközpontban, és gondolatban kívánd azt neki, hogy valósuljon meg minden, amit az életben el szeretne érni. Legyen boldog, egészséges és sikeres. Hihetetlen hatása van, próbáld ki!

4. Meditáció

A meditáció az egyik legfontosabb módja a lelki béke megteremtésének. Napjainkban a bőség zavara vár azokra, akik valamilyen meditációs technikát keresnek. Én is több módszert kipróbáltam! Végül a Vipassana meditációban találtam meg azt az univerzális technikát, ami logikus, egyszerű, minden szektától és vallástól mentes és nagyszerű eredményeket hoz. A Vipassana meditáció alapja az Anapana, melyet egy itt található 30 perces hanganyagból te is megtanulhatsz. A Vipassana tanfolyamot 10 napos meditációs tanfolyam keretében tudod elsajátítani.

 

 

5. Pihenés és alvás

Aludj legalább napi 7 órát. Fontos a mély, pihentető alvás a testi és szellemi frissességhez. Néhány tipp a jó alváshoz: Ne igyál koffein tartalmú italokat délután 2 óra után. Lefekvés előtt egy órával ne használd a telefonod, a számítógéped és ne nézz tévét. A hálószobádban ne tarts elektromos készülékeket bekapcsolva. Helyezz el növényeket a hálószobában. A NASA szerint a legjobb oxigéntermelő növények az anyósnyelv, a vitorlavirág, és a páfrány. Néhány csepp levendulaolaj a halántékra és a csuklóra és egy-két kapszula magnézium szulfát segíti a nyugalmas alvást.

6. Társaság és család

Tölts több időt a családod tagjaival, és a barátokkal. Szervezz közös programokat, kirándulást, főzést, kártyapartit, közös sportot.

Hasonló cikkek

Hogyan éljünk 100 évig 1. rész – a táplálkozás

Hogyan éljünk 100 évig 2. rész – a tetsmozgás

Jobb állóképesség és fogyás otthon végezhető gyakorlatokkal – VIDEÓ

Egészséges túró rudi készítése otthon

Tíz egészséges táplálkozási tipp

Készíts protein szeletet otthon

A fejfájás kezelése természetes módszerekkel

 

Facebook Hozzászólások