Hideg van és zord az idő? Nyoma sincs a napfénynek? Rossz a hangulatod? Ez bizonyos szempontból természetes a borús, téli napokon.  Az alábbi 7 hangulatjavító módszer segítségével könnyen átlendítheted magad ezeken az időszakokon.

Mikor elromlik  a hangulatunk,  hajlamossá válunk különböző finomságokkal jutalmazni magunkat. Azt remélve, hogy azok meghozzák a boldogságot. De ezek csak átmeneti örömöt eredményeznek, rövid hájp után, jön a zuhanás. És jönnek a plusz kilók is.

Mit tehetünk hát, hogy a pozitív oldalon maradjunk, jó hangulatban, kiegyensúlyozottan és boldogan, még a legborúsabb téli napokon is?

A 8 legjobb módszer a hangulatjavításra a téli napokon

Termlej több boldgosághormont –  testmozgással

Télen sokan bekuckóznak, kevesebbet járnak el otthonról, és így kevesebbet is mozognak. Pedig a testmozgás az egyik legjobb módja az endorfin, vagyis a boldogsághormon termelésének. Ha végképp nincs kedved kimozdulni, akkor az otthoni mozgás is nagyszerű választás, különösen a Hiit, vagy Tabata gyakorlásával, például guggolások, terpeszugrás, helyben futás, fekvőtámasz. Bármi ami megmozgat, felpezsdít. Fontos tipp, hogy tedd rendszeressé a mozgást. Ha például a Tabatát választod, akkor ütemezed be minden nap, a reggeli rutin részeként. Ez 4-5 percnél nem vesz igénybe többet. Sétálj többet, lift helyett válaszd a lépcsőt, menj bevásárolni gyalog! Minél többet mozogsz, annál jobban érzed magad!

Edd magad boldoggá

Próbálj ellenálni a csalogató, cukros ételeknek, mert az vércukorvihart eredményez és a pillanatnyi pár másodperces öröm után újra esik a hangulatunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy időnként tilos a nassolás! Ha kívánod az édességet, próbál  mértékletes lenni, vagy válassz olyat, ami egészséges, például mandula, mogyoró, sztéviás túró rudi, stb. De választhatsz a hangulatjavító ételek közül is. Ilyen például az omega 3 zsírsavakat, B vitamint, sok fehérjét és „jó” szénhidrátokat tartalmazó finomságok. 

Reggelire például remek választás a zabkása, amely serkenti a szeratonin termelését, s mivel lassan szívódik fel, csak minimálisan emeli meg a  vércukor szintet. A zabkása további előnyiről és más hasonló, egészséges reggeli ötletekről olvashatsz az Ezerízű reggel című, ingyenesen letölthető receptkönyvben (részletek itt). Itt találhatod többek között a Golyóálló kávé receptjét is, amely gazdag omega 3 zsírsavakban és felér egy teljes reggelivel. 

A téli időszakban kitűnő választás vacsorára  az omega 3 zsírsavakban gazdag lazac, vagy más halfajta. Köretként válassz édesburgonyát, grillezett zöldséget, vagy quinoát. További 10 táplálkozási tippet találsz itt.

Illatözön és boldogságnektár

Engedd át magad kellemes, nyugtató, vidító illatoknak! Néhány csepp levendula, vagy narancsolaj csodát tesz ilyenkor. Dörzsöld be az olajjal a halántékod, az orrod környékét, a karod és a csuklód. Ha használsz párologtatót, kapcsold be és élvezd a friss, nyugtató illatözönt. Néhány csepp levendula vagy narancs olajat (bio) keverj bele egy pohár vízbe és hajtsd fel! Ez valódi boldogságnektár. S ha még ez sem elég, akkor egy illatgyertya, vagy füstölő meggyújtásával fokozhatod a hatást.

Rend

Tedd rendbe egy elhanyagolt területét az életterednek. Akár  egy fiókot, egy polcot, akár az asztalod, akár a régi jegyzeteidet. A lényeg, hogy egy apró részterületet válassz, ne próbálj meg azonnal mindent rendbe tenni. Vagy nekiállhatsz selejtezni a ruháid közül azokat, melyeket legalább két éve nem vettél fel és adományozd a Vöröskeresztnek, vagy más jótékonysági szervezetnek.

Társaság

A medvék ilyenkor javában a téli álmukat alusszák. Ilyenkor mi is hajlamosak vagyunk a befelé fordulásra. Pedig a „társasági” élet nagy segítségünkre lehet a téli depresszió leküzdésében. Legyen az egy gyors ebéd egy kollégával, közös edzés egy régi barátnővel, túrázás a partnereddel, wellness a hugoddal, közös főzés ismerősökkel. Eleinte nem könnyű, lehet, hogy úgy érzed, hogy sokkal egyszerűbb, ha egyedül csinálsz mindent.  A társasági rutin megszerzése valóban időt vesz igénybe, de sokszorosan megtérül.

Fedezd fel a tél szépségét

A téli időszak nem csak hideget és sötétséget hoz! Próbáld felfedezni a tél szépségeit. Ha szeretsz korcsolyázni, időnként iktasd be a programodba! Ha lehetőséged van szánkózni, sielni, feltétlenül szakíts rá időt. Ha a wellness szerelmese vagy, válassz olyan helyet, ahol a szaunázás után megfürödhetsz a hóban. De a legegyszerűbb, ha jól felöltözöl és a barátokkal együtt elmész egy téli túrára vagy kirándulásra. Ne feledd otthon a forralt boros, vagy a gyömbérteás termoszt!

Öltözz melegen

Ez a triviális jótanács rendkívül fontos ahhoz, hogy jól érezd magad a téli időszakban. Sokkal jobb lesz a hangulatod és többet kívánkozol a szabadba, ha meleg cipőt, zoknit, sálat és sapkát viselsz.

Fény

A fény, különösen a napfény és a D vitamin pozitív hatással van a hangulatunkra. De mit tehetünk télen, amikor csak ritkán bukkan elő a nap? Ha időnként kisült a nap, használd ki és tölts több időt a szabadban. A téli időszakban szedj D vitamint, melyről klinikai vizsgálatok bizonyítják hangulatjavító hatását. És végül legyen több fény az otthonodban! Ügyelj arra, hogy lehetőleg meleg fényű izzókat használj!

Hasonló cikkek

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat

Hogyan éljünk 100 évig 1. rész – a táplálkozás

Hogyan éljünk 100 évig 2. rész – a tetsmozgás

Egészséges túró rudi készítése otthon

Tíz egészséges táplálkozási tipp

Készíts protein szeletet otthon

A fejfájás kezelése természetes módszerekkel

 

 

Facebook Hozzászólások