OKOS ÉS FITT PRAKTIKÁK A HATÉKONYABB EDZÉSÉRT *

Sok dolog van, amiről azt hisszük, hogy jót tesz nekünk, pedig többet ártunk vele, mint gondolnánk. Sorra veszzük a 10 leggyakrabban előforduló hibát, amit a testedzések alkalmával elkövetünk és megmutatjuk, hogyan kerüld el ezeket.

FELÜLÉSNÉL ELFORDULÁS

A felmérések azt mutatják, hogy a felülések ugyan olyan hatékonyak akkor is, ha nem fordulsz el közben jobbra és balra. A fordulások hatására a gerincre nagyobb nyomás nehezedik, ami sérülésekhez, gerincproblémákhoz vezethet. Csináljuk tehát a felüléseket egyenes előre, fordulás nélkül!

PROTEIN BEVITEL HIÁNYA

Edzés után rendkívül fontos a megfelelő hidratálás és a fehérje bevitel. Az edzést követő 30-60 percen belül fontos a fehérje fogyasztás, mivel az izmok ebben az időszakban tudják leghatékonyabban hasznostani a bevitt tápanyagokat! Naponta legalább 4-5 alkalommal fogyassz valamilyen fehérjét! Praktikus fehérje források: a protein shake, protein szelet, joghurt, túró, tojás. Házilag is elkészítheted az egy hétre való cukor-, glutén- vagy akár laktóz-mentes protein szeleted, melynek receptjét itt találod.

TÚL HOSSZÚ KARDIÓ GYAKORLATOK

Több, mint 20 percre állítod a kardiógépet? Ne tedd! Sokkal hatékonyabb, ha szakaszos edzést tartasz, legyen az futás, kerékpározás, vagy ellipszis trainer. Az intenzív szakaszok közé iktass 1 perces pihenőket és a teljes kardió edzés ideje ne legyen több, mint 15-20 perc. A szakaszos edzés további előnyeiről itt.

UGYANAZ AZ EDZÉSRUTIN

Ugyanazokat a gyakorlatokat csinálni, és ugyanazokat a gépeket használni nem tesz jót sem az izomfejlesztésnek, sem a zsírégetésnek. Váltogasd a gyakorlatokat, rotáld a futást, a kerékpározást és az evezést.

TÚLZÁSBA VITT EDZÉS

Ha időnként túledzed magad, nem probléma, de ha rendszeresen túlzásba viszed az edzést, komoly gondok jelentkezhetnek. Ilyen például a fáradtság, a gyakori megfázás, a magas vérnyomás,  az álmatlanság. Minimum 2 napot pihenj hetente és csinálj magadnak lazább napokat!

HIDRATÁLÁS HIÁNYA

Ahhoz, hogy az izmok megfelelően működjenek és képesek legyenek fejlődni, megfelelő hidratálásra van szükség. Az optimális folyadékbevitelhez itt találsz kalkulátort, ami a alapvetően a testsúlytól és az életkortól függ. Általában jellemző ránk, hogy nem iszunk eleget, mert elfelejtjük. A vízivás szokásához való visszatérés elősegítésére több mobil alkalmazás is elérhető.

KEVÉS ALVÁS ÉS PIHENÉS

Ha nem alszol eleget veszélybe kerülhetnek a célok, melyeket kitűztél magad elé. Persze ha néha előfordul ilyesmi, semmi gond, de ha rendszeresen kevesebbet alszol, mint 7 óra és nem pihensz eleget, akkor az negatív hatással lesz a hormonszintedre. Különösen az izomfaló kortizol szint szökik az egekbe, ami tönkre teheti a kemény munkával elért eredményeket.

MINDIG UGYANAZ A SZINT

Fontos, hogy fokozatosan emeld a szintet. Ha megállsz egy adott ponton, akkor megáll a fejlődésed is. Például valaki intenzív sétával kezd el edzeni és hamarosan azt tapasztalja, hogy beindul a fogyás. Pár hét után viszont a nélkül, hogy bármi máson változtatna, megáll a fogyás, sőt jönnek a plusz kilók. Ennek az az oka, hogy elérkeztünk egy fennsíkra, és újabb emelkedőre van szükség, ahhoz, hogy fejlődjünk.

TÚL GYORS EREDMÉNYEKET VÁRSZ

Olyan világban élünk, ahol minden azonnal ott terem, amit szeretnénk. A testmozgás eredményei, akár izomépítés, állóképesség javítás, vagy zsírégetés is legyen a cél, nem jön egyik napról a másikra. Ezért legyél türelmes és kitartó, tűzz ki reális célokat, és az eredmény nem marad el.

NYÚJTÁS HIÁNYA EDZÉS UTÁN

A nyújtás segít visszaállni a normál üzemmódra, illetve támogatja az izmok méregtelenítését.

Hasonló cikkek

Intenzív, szakaszos edzésprogramok

A Hiit edzés előnyei

Edzés David Beckham módszerével 

10 táplálkozási tipp

Hogyan motiváld magad az edzés során

Referenciák

https://fitness.mercola.com/sites/fitness

http://www.besthealthmag.ca

http://www.muscleandmotion.com

 

 

 

 

Facebook Hozzászólások