David Beckhammel korábban a futballpályán találkoztunk, manapság inkább a vörös szőnyegen és különböző világmárkák arcaként láthatjuk rendszeresen.  Sőt  ő maga, pontosabban a Beckham név is világmárka lett, 2006-ban piacra dobta ugyanis  a David Beckham Fragrances kozmetikum családot.

Bárhol és bármikor bukkan is fel, mindig szuper formában van.  Bár évek óta nem játszik, a magasintenzitású szakaszos testmozgás gyakorlásának köszönhetően nagyszerű formában van az idén 42 éves sztár.

A következő gyakorlatsorok Beckhamtől, a Hiit edzés sokszínűségét bizonyítják! Nem kell mást tenned csak az intenzitáson , illetve a szakaszok hosszán módosítani a leírtak szerint!

A HIIT (High Intensity Interval Training – Magas Intenzitású Szakaszos Testmozgás)  lényege, hogy rövid, intenzív időszakokat váltogatunk pihenő periódusokkal.   Az intenzív szakaszban  a saját tízes skáládon a 9-es fokozatot válaszd, a pihenő periódusban pedig a 4-5-ös szintet célozd meg. A gyakorlatok sora rendkívül széles, így garantáltan mindenki találhat magának olyan edzésformát, ami a fizikai állapotának megfelelő. A gyakorlatok között megtaláljuk például a futást, az intenzív a sétát, az úszást, a fekvőtámaszt, a kerékpározást, a lépcsőzést és a súlyzós gyakorlatokat is. Az alábbiakban a Beckham által gyakorolt Hiit edzést mutatjuk be.

Beckham Hiit edzés 1

5 perces futás a maximális teljesítményed 80 %-os szintjén! Tehát egy tízes skálán célozd meg a nyolcast! Ezután négy perc pihenés következik, majd ismételd 4 alkalommal.

Beckham Hiit edzés 2

2 perces futás 9,5-es fokozaton! 1 perc pihenés, majd séta 4-es fokozaton. Ebből csinálj 8 kört!

Beckham Hiit edzés 3

20 másodperces sprint a maximumon! A maximum az, amikor úgy érzed, hogy az életedért kell futni, mondjuk az erdőben rádtámad egy vadállat és menekülsz előle! Pihenés 40 másodperc! Ismételd 20-szor egymás után.

Beckham Hiit edzés 4

Fuss 50 métert egy irányba, majd vissza ugyanazt a távot, 20-20 másodperc alatt (ez kb 9es szintnek felel meg)! Ezután másfél perc pihenő következik, ami lehet séta, helybenjárás vagy nyújtás! Ebből 10 kört csinálj!

Beckham Hiit edzés 5

50 méteres sprinttel kezdünk (10-es szint), majd 10 másodperc pihenő! 8-szor ismételd ugyanezt.

Hogyan iktassuk be a Beckham edzéseket?

A fentiek közül kiválasztott verziót végezheted önálló edzésként, vagy beiktathatod valamelyik más (nem Hiit típusú) edzésprogram, például súlyzós edzés végére! A fenti edzések között tarts 48 óra pihenőt, így jobban érvényesül a zsírégető és izomépítő hatás!

A Koppenhágai Egyetem kutatója, Thomas P. Gunnarsson  a Hiit edzésmódszert alkalmazó profi sportolókat vizsgálta egyik kisérletében.   Az úszás, a futás, a kerékpározás területén ugyanúgy, mint a labdarúgás esetében mérhető javulást hozott az, hogy intenzívebben, de kevesebbet edzettek a sportolók, s e mellett megfelelően alkalmazták a pihenő periódusokat.

Gunnarsson profi kerékpárosokat vizsgált egyik kisérletében. Két hónapon át 70 %-kal csökkentette a heti edzéstávot, 211 kilóméterről 65 kilóméterre! Ami változott, hogy az edzéseket  Hiit alapokra helyezte. Az eredmény pedig bámulatos! Javult a sprinteléskor és a hosszú távon mért időeredmény, valamint a sejtek oxigénfelvétele. A javulás ugyan nem jelentős (3-4 %), de figyelembe véve, hogy 70 %-kal kevesebbet edzettek, ez rendkívül figyelemre méltó.

Érdemes tehát mérlegelni, hogy ennek tükrében változtass a jelenlegi edzésmódszereden, tedd azt még hatékonyabbá úgy, hogy közben időt spórolsz!

Ha pedig kezdő vagy, itt az alkalom arra, hogy kihasználd a Hiit edzésben rejlő nagyszerű lehetőségeket, és remek formába kerülj, gyorsan és hatékonyan.

A Hiit mozgás nagy előnye, hogy  bárhol és bármikor gyakorolhatod, nem kell feltétlenül edzőterembe menned vagy eszközöket használnod az edzéshez!

Azok számára akiknek kevés az idejük, de mégis szeretnének  jobb formába kerülni,  a HIIT edzés egy kitűnő választás, hiszen heti háromszor 20 perc már remek eredményeket hoz!

Megjelent az Ezerízű reggel, csaknem 30, egy perc alatt elkészíthető reggeli recepttel. Ingyenesen letöltheted a könyvborítóra kattintva, vagy itt.

Hasonló cikkek

A HIIT edzés előnyei

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat

A 10 legjobb motivációs módszer testedzéshez

7  módszer a téli lehangoltság ellen

Hogyan éljünk 100 évig 1. rész – a táplálkozás

Hogyan éljünk 100 évig 2. rész – a tetsmozgás

Hogyan éljünk 100 évig 3. rész – belső harmónia 

Egészséges túró rudi készítése otthon

Tíz egészséges táplálkozási tipp

A fejfájás kezelése természetes módszerekkel

 

Facebook Hozzászólások