Hogyan éljünk 100 évig?  2. rész – Testmozgás

Hogyan éljünk 100 évig? 2. rész – Testmozgás

A világ legboldogabb és legtovább élő emberei az úgynevezett Kék Zónákban élnek. Évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon mit csinálnak másképp, mint mi. A tanulmányok 3 titokra bukkantak. Az egyik a táplálkozás, melyről a „Hogy éljünk 100 évig 1. rész” című cikkben írtunk korábban.

Most a második titkot, a testmozgást mutatjuk be. De milyen mozgás lehet az, amivel ilyen remek formában tartják magukat a Kék Zónákban élők? És ami még fontosabb:  hogyan tudjuk ezeket a módszereket átvenni,  mit tanulhatunk tőlük?  Hogyan alkalmazhatjuk azokat a mozgástechnikákat, melyek energikussá, fiatalossá és hosszú életűvé tesznek?

A harmadik titok, pedig, anit a Kék Zónákban élőktől tanulhatunk, a belső hamrónia és boldogság megteremtése, melyről ezen a linken olvashattok.

Merre vannak a Kék Zónák?

Nicoy Félsziget Costa Rica

Okinawa, Japán

Ikaria, Görögország

Szardinia, Olaszország

A Kék Zónákban a mozgás be van építve a napi rutinba. Hegyet másznak, vadásznak, sétálnak, dolgoznak a mezőn, és számos más módon használják a testüket. Nap közben folyamatos mozgást végeznek, ami építi az izmokat, serkenti a vérkeringést és égeti a kalóriát. A napi mozgás mellett, ami együtt jár az ottani életmóddal, természetesen tudatosan sportolnak is. Elsősorban csapatsportokat játszanak a barátokkal és a rokonokkal. Ezen kívül népszerű a jóga, tai chi, de sokat táncolnak és játszanak.

A kékzónás lakosok gyakran 90 és 100 évesen sem betegszenek meg, nincs szükségük gyógyszerekre, vagy csak nagyon ritkán.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a napi rendszeres testmozgás rendkívüli hatással van egészségünkre, szellemi frissességünkre, és nagy szerepet játszik a súlyos betegségek kialakulásának megelőzésében. A Kék Zónában élők aktív életvitele azt tanítja, hogy a testmozgás legyen rendszeres, fejlessze az izmokat, és dolgoztassa meg a szívünket is, javítsa az állóképességet és a rugalmasságot, valamint az egyensúlyérzéket is.

Használj ki minden lehetőséget a mozgásra

Tehát az egyik leg fontosabb dolog, amit tehetünk, hogy minél több lehetőséget keresünk az intenzív életvitelre, arra hogy használjuk testünket, mozogjunk, sétáljunk, lépcsőzzünk.

Hogyan alakítsuk úgy a napunkat, hogy szinte extra időráfordítás nélkül növeljük a testmozgással töltött időt? Íme néhány egyszerű és nagyszerű tipp:

Alig hogy felkelünk

Vess egy utolsó pillantást a bevetetlen ágyra! Majd fogd meg az ágy szélét és végezz 15 hátsó fekvőtámaszt.

Fogmosás

Fogmosás közben állj előbb az egyik lábadra, majd a másikra. Közben emlegesd az épp levegőben lévő lábad, majd egyensúlyozz.

Lépcsőzés

A lift helyett használd a lépcsőket. A mozgólépcsőn használd a bal oldalt, mintha épp randira igyekeznél és nem akarnál elkésni. A Harvard Alumni Egészség-tanulmány szerint azok, akik  heti 35 emeletet tettek meg gyalog, 15 %-kal tovább éltek, mint a kontrollcsoport, akik csak 10 emeletet lépcsőztek.

Bevásárlás

Bevásárló kocsi helyett használj kézikosarat. Ügyelj arra, hogy mindkét oldalon emelj, ne csak az egyiken. Időnként autó helyett, menj bevásárolni gyalog.

Séta

Szervezz sétálós baráti találkozót, üzleti tárgyalást vagy akár randevút.

Szállj le a buszról egy megállóval a célod előtt és tedd meg gyalog a távot.

Autóval parkolj távolabb a munkahelyedtől és a fennmaradó szakaszt tedd meg gyalog.

További tippek a hatékony sétához.

Tévénézés közben

Használd ki az időt tévénézés közben. Sétálhatsz, kocoghatsz helyben, akár néhány fekvőtámasz is belefér a reklámok alatt.

Kerékpározás

Ha teheted járj munkába, bevásárolni, szórakozni kerékpárral.

Túrázás

Menj kirándulni, amikor teheted, túrázz, gyalogolj sokat.

Ezeknek az ötleteknek az alkalmazásával nagy lépést tehetünk előre az egészségesebb életvitel megvalósításáért, de fontos, hogy ezen felül találjunk egy olyan testmozgást, amit szeretünk, ami közel áll hozzánk és rendszeresen tudunk gyakorolni.  Legyen az tánc, úszás, túrázás, testépítés, futás, vagy bármilyen csapatsport, a lényeg, hogy csináljuk.

Otthoni edzésre a legjobb az intenzív, szakaszos testmozgás (Hiit), vagy a tabata, mely nem csak időt spórol meg, hanem hatékony izomfejlesztő és zsírégető módszer is. 

Fontos, hogy ne hajtsd magad túl, pihenj és aludj eleget, regenerálódj, újulj meg minden nap!

Ingyenesen letöltheted az “Az ezerízű reggel” receptkönyvet, 30 egészséges, egszerű, egy perc alatt elkészíthető reggeli recepttel ITT 

Hasonló cikkek

Élj 100 évig egészséges táplálkozással 1. rész

Hogyan éljünk 100 évig 3. rész – belső harmónia 

Méregtelenítés 10 egyszerű módszerrel

Tíz egészséges táplálkozási tipp

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat

7  módszer a téli lehangoltság ellen

Készíts protein szeletet otthon

A leghatékonyabb zsírégető és izomfejlesztő módszer

A fejfájás kezelése természetes módszerekkel

Túró rudi készítése otthon (alapverzió)