Készíts  protein szeletet otthon – jobb, olcsóbb, egészségesebb

Készíts  protein szeletet otthon – jobb, olcsóbb, egészségesebb

Glutén, cukor,  laktózmentes verzióban is *

A protein (fehérje) rendkívül fontos, hiszen segít az izomépítésben, az ideális testsúly elérésében, javítja a memóriát, stabilizálja a vércukor szintet, s még hangulat javító hatása is van. Így nem véletlenül egyre népszerűbbek a bolti proteinszeletek, melyeknél azért van sokkal jobb, egészségesebb és olcsóbb megoldás.

Évek óta keresek egy igazán egészséges protein szeletet, ami nem tartalmaz cukrot és semmilyen  édesítőszert, adalékanyagokat, és állományjavítókat. Pár hete tettem egy utolsó kisérletet és bementem Budapest legnagyobb szaküzletébe. Az eladó kedves volt és türelmes. Végignézte az összes márkát. Alaposan elolvasta az össztevőket, de nem talált olyat, ami megfelelt volna az elvárásaimnak. Volt ugyan köztük stéviával édesített, de ott volt mellette a xylitol vagy a szukralóz! De miéééééért???? Senki nem akar egészségesebb proteinszeletet?

Ezek után úgy döntöttem, hogy nekiállok és megcsinálom saját protein szeletemet, ami nemcsak hogy egészségesebb, de sokkal jobb lett, mint a boltban kapható! És persze jóval olcsóbb (kb. egyharmada a bolti árnak).

Miért fontos a protein?

  • A protein segít az izomtömeg növelésében és az ideális testsúly elérésében. A fehérje hamar jóllakottá tesz, ezáltal csökkenti a túlevés kockázatát.
  • Stabilizálja a vércukor szintet lassítva a cukor felszívódását a véráramba, így főleg a 2es típusú cukorbetegség megelőzésében játszik jelentős szerepet.
  • Bizonyos aminósavak aktiválják a dopamin és a seratonin nevű hormonokat, melyek javítják a hangulatunkat. Azok, akik nem esznek elegendő fehérjét, gyengének, feszültnek, levertnek érezhetik magukat.
  • Az agynak szüksége van bizonyos aminósavakra a koncentráció és a megfelelő energiaszint fenntartásához, illetve a tanulás hatékonyságának növeléséhez.
  • A megfelelő mennyiségű protein segíti a glutation szintézist, lassítva az öregedési folyamatot  és erősítve az immunrendszert.

Miért jobb az otthon készült protein szelet?

  • Tele van szuper-egészséges összetevőkkel, mint az olajos magvak, lenmag, kókuszolaj, egészséges zsírok.

  • Sokkal olcsóbb és egészségesebb
  • Az kerül bele, amit szeretnél – glutén és laktózmentes verziót is könnyen összehozhatsz
  • Ízlésednek megfelelően alakíthatod az összetevőket
  • Tartósítószer és egyéb adalékanyag mentes
  • Természetes ízesítőszerekkel készül
  • Cukor- és édesítőszer mentes – stéviával vagy akár anélkül
  • Alacsony szénhidrát tartalom

Mandulás, lenmagos protein szelet kollagénnel és kókusszal

Íme a recept, amit kedved szerint variálhatsz ízlésed szerint!

Hozzávalók

  • 7 evőkanál őrölt mandula, dió vagy napraforgómag
  • 2 evőkanál lenmag pehely
  • 7 evőkanál rizs vagy kender proteinpor / vagy a kedvenc tejsavó fehérje porod
  • 2 evőkanál kollagénpor
  • 2 evőkanál utifű maghéj
  • 2 csipetnyi só
  • 1 kávéskanál stévia
  • 3 evőkanál mandula vagy kesudió vaj
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 3 evőkanál kókusztejszín
  • Ízesítés: egy teáskanál őrölt kardamon vagy fahéj

A protein szelet készítés menete

Helyezzük az alapanyagokat egy keverőedénybe, és keverjük össze.

Adjuk hozzá a kissé felhevített (max 35 fok, a lényeg hogy folyékony legyen) kókuszolajat, az ízesítőket. Addig keverjük, amíg egységes masszává válik.  Ha úgy érzed, hogy túl lágy, tehetsz még hozzá egy kevés proteinport, vagy őrölt mandulát.

Helyezd a masszát egy peremes tálcára (ha nagyobb tálcát használsz vékonyabb, ha kisebbet, akkor vastagabb protein szeletet kapsz) és lapítsd el, majd rakd be a hűtőbe (kb 30 percre)

Ha szeretnéd cukormentes csokival bevonni a tetejét hevíts fel egy kevés kakaóvajat, adj hozzá egy kis kakaóport és stéviát, majd öntsd a proteinmassza tetejére és mehet a hűtőbe. A bevonat ízletes és összetartja a szeleteket.

30 perc múlva kész is a szuper-egészséges proteinsnack, amit már csak szeletelni kell. Szeletelés után tárold a hűtőben, kb 4-5 napig fogyasztható! 

Kapcsolódó cikkek

Az egészséges túrórudi 

Ezt eszik a hosszú élet hívei – 3 recept a Kék Zónákból

13 egyszerű tipp a hatékony fogyáshoz – Így cselezd ki a tudatod!

Hiit edzés David Beckhammel

VIDEÓ Jobb állóképesség és fogyás otthon végezhető gyakorlatokkal

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat

Méregtelenítés  – 10 egyszerű módszer tested megújításához!

A 10 legjobb motivációs módszer testedzéshez

A tökéletes fekvőtámasz 

Személyi edzőt otthonra! A legjobb ingyenes alkalmazások edzéshez

 

Fejfájás és migrén ellen természetes módszerekkel

Fejfájás és migrén ellen természetes módszerekkel

Szüntesd meg a fejfájást tabletták nélkül, természetesen * 

Gyógyszerek nélkül is megszüntethető a fejfájás? Sok esetben rendkívül hatékony lehet egy sor, természetes módszer, köztük a testedzés, a relaxáció, a nyújtógyakorlatok és néhány táplálkozási ötlet.

Ha a lenti módszerek használatával nem enyhül a fejfájás és hagyományos fájdalomcsillapítók sem segítenek, fordulj szakemberhez tanácsért!

Endorfin, a természetes fájdalomcsillapító – Testedzéssel a fájdalom ellen

A rendszeres testmozgás csökkenti a fejfájás és a migrén gyakoriságát és intenzitását – állítja Dr Ramadam,  a chicagói  Diamond Fejfájás Klinika kutatója.

A testmozgás során ugyanis szervezetünk endorfint termel, ami a legjobb természetes fájdalomcsillapító. E mellett a testedzés élénkíti a vérkeringést, csökkenti a feszültséget, a stresszt, jobb és mélyebb alvást eredményez.

A testedzés közben mindig figyelj a következőkre:

  • Hidratálj – a kevés vízfogyasztás ugyanis önmagában is fejfájást eredményezhet, ezért igyál mindig elegendő folyadékot.
  • Lélegezz folyamatosan és mélyen
  • Kerüld az alkoholt és a koffein tartalmú italokat
  • Bemelegítés fontossága – ne ugorj egyből a maximumra egyik gyakorlatnál sem, melegíts be megfelelően

Milyen gyakorlatokat végezzek a fejfájás megelőzésére?

 4 perces szakaszos villámedzés minden nap és a 15 perces Hiit alapú  tréningek kétnaponta időtakarékos és hatékony választás. De bármilyen más kardió alapú testmozgás, úszás, kiadós séták, kerékpározás is hasznos! A lényeg, hogy rendszeresen végezd és válassz olyan mogzást, amit szívesen csinálsz.

Itt találod e legjobb Bodyhiit edzésprogramokat

3 relaxációs módszer a fejfájás és migrén csökkentésére és megelőzésére

A fejfájások többségét az izmok és ízületek merevsége okozza a váll és a nyak környékén. Néhány egyszerű gyakorlattal csillapíthatod a fejfájást a nyak- és vállizmok lazításával. Íme három egyszerű gyakorlat, melyeket reggel felkelés után, és nap közben az íróasztalodnál is végezhetsz. A gyakorlatokhoz nincs szükség semmire, és néhány perc alatt kész.

1. Nyújtózás ülve

Ülj rá a bal kezedre, a jobb kezeddel pedig nyúlj át a bal füledhez a fejed fölött, és finoman húzd a fejed jobbra, és tartsd így 2-3 másodpercig. Most csináld ugyanezt a másik irányba. Ismételd háromszor mindkét oldalon.

 2. Fejfordítás

Helyezd a bal kezed a jobb válladra és fordítsd a fejed balra amennyire tudod és nézz át a vállad felett 2-3 másodpercig, majd kézcsere, fejed jobbra fordítod a váll felett és csináld ugyanezt. Ismételd nyolcszor! Ez nagyszerűen lazítja a nyak ízületeit

3. Vállkörzés

Finoman körözz a válladdal, mindkét oldalon előbb előre, majd hátra öt alkalommal.

3 stresszkezelő módszer a fejfájás és a migrén ellen

 Ha képes vagy kezelni a stresszhelyzeteket, jelentős mértékben csökkentheted a migrén és fejfájás gyakoriságát és intenzitását. Néhány hasznos módszer a stressz csökkentésére

1. Mélylégzés

Segít a fejfájás kialakulásának megelőzésében. A módszer egyszerű: Számolj lassan ötig és közben lélegezz be mélyen, majd ugyanígy fújd ki a levegőt. Ezt fokozatosan lassíthatod, nyújtsd meg a belégzést és a kilégzést is, amennyire tudod. Ismételd 6-8 alkalommal egymás után reggel és este..  Ez segít a test ellazításában. 

2. Lazítás zenével

Hallgass nyugtató, relaxáló zenét legalább 5 percen át esténként (vagy mikor rádtör a fejfájás és módodban áll zenét hallgatni).  Néhány tipp:

Relaxációs zene

Relaxációs zene Mozart

3. Relaxációs gyakorlat – 8 perc

Feküdj le, vegyél egy mély levegőt, majd fújd ki lassan. Haladj végig a testeden gondolatban a lábujjaktól a fejtetőig, közben lélegezz természetesen. Állj meg gondolatban ott, ahol feszültséget vagy fájdalmat érzel és egy mély levegővétellel engedd el.  Majd indulj el a fejtetőtől a lábujjak irányába, és csináld ugyanezt. A gyakorlat végén vegyél egy mély levegőt, fújd ki lassan a befejezéshez.

A fenti gyakorlatok rendszeres alkalmazása segít a legtöbb migrén és fejfájás enyhítésében és megszüntetésében. Fontos, hogy tudd: ezek a gyakorlatok nem úgy működnek, mint a fájdalom csillapító tabletták, amit beveszel és 10 perc múlva elmúlik a fejfájás. Itt a rendszeres és kitartó, napi szintű gyakorlás hoz eredményt.

Egyéb tippek a fejfájás megelőzésére / kezelésére

A minőségi alvás erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, és segíti az ellazulást! A kevés alvás viszont növeli a migrén vagy a fejfájás esélyét!

A helyes testtartás. A rossz testtartás is fejfájáshoz vezethet ugyanis. Figyeld magad a nap során, hogy egyenes-e a gerinced? A vállaid kihúzva? A testtartás korrekciója segít a fejfájás megelőzésében!

Táplálkozás –  kerülendő ételek: alkohol, csokoládé, érlelt sajt

Illóolajok: Migrén esetén néhány csepp menta és levendulaolaj keverékét maszírozd a halántékodra és a tarkódra. A feszültség és stressz okozta fejfájásra eukaliptusz és menta olaj keverékét maszírozd a haléntékodra, a tarkódra és a csuklódra.

Gyógyszerek helyett próbálj magnézium készítményeket szedni.

Ha mégsem csillapodik a fejfájásod a fentiek hatására, próbáld ki a következő hármas kombinációt:

1000 mg C-vitamin, 100 mg Niacin (B 3 vitamin) – 1 tabletta, Aspirin tabletta (500 mg)

Ha tartós és intenzív fejfájás vagy migrén gyötör, fordulj orvoshoz tanácsért!

Ha ismersz más, természetes módszereket, ami neked bevált a fejfájás kezelésére, oszd meg itt.

Hasonló cikkek

Tíz táplálkozási tipp az egészségért

Zöldzóna – egészséges ételek

Házi protein szelet

Ezt eszik a hosszú élet hívei – 3 recept a Kék Zónákból

13 egyszerű tipp a hatékony fogyáshoz – Így cselezd ki a tudatod!

Hiit edzés David Beckhammel

VIDEÓ Jobb állóképesség és fogyás otthon végezhető gyakorlatokkal

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat

Méregtelenítés  – 10 egyszerű módszer tested megújításához!

A 10 legjobb motivációs módszer testedzéshez

A tökéletes fekvőtámasz 

Személyi edzőt otthonra! A legjobb ingyenes alkalmazások edzéshez

Forrás

http://www.health.com

https://www.prevention.com/mind-body/natural-remedies/migraine-causes-and-cures

https://www.webmd.com/migraines-headaches/nontraditional-headache-treatments#1

 

 

 

 

Így növeld az állóképességed napi 4 perc alatt – Lépcsőzés Hiittel

Így növeld az állóképességed napi 4 perc alatt – Lépcsőzés Hiittel

Edzés otthon és a szabadban – lépcsőn, széken, talajon….

Ma száz emeletet lépcsőztem. Igaz volt benne hegymászás is, amit az alkalmazásom lépcsőnek mért. Ezzel felértem volna a new york-i World Trade Center századik emeletére. Csak négy emelet hiányzott a csúcsig (104 emeletes ugyanis az épület). Lefelé már valószínűleg a liftet választottam volna én is!

A lépcsőzés egy fokkal nehezebb, mint a sík terepen végzett gyakorlatok. A jó hír az, hogy a lépcsők mindenütt ott vannak, bármerre megyünk! Ha úgy érzed, hogy itt az idő, vágj bele nyugodtan ha valahol belebotlasz egy lépcsőbe. Nem kell egyből tizenöt perces gyakorlattal kezdened, indíts nyugodtan a 4 perces verzióval (gyakorlat lent)

Aki emeletes házban lakik, szerencsés. Szerencsés, mert egy kitűnő lehetőséget kap a lépcsős edzésekhez, ami az egyik legjobb kardiógyakorlat.

Néhány tipp a lépcsőzésre

  • Ha emeletes házban laksz, ne használd a liftet, menj gyalog
  • Ha metróval közlekedsz, a mozgólépcsőn ne a jobb oldalra állj, hanem a bal oldalon lépkedj felfelé.
  • Ha irodaházban dolgozol, nagy valószínűséggel vannak lépcsők, használd azokat és menj mindig gyalog a lift helyett.
  • Sétálhatsz emelkedőn felfelé
  • Kereshetsz kültéri lépcsőket, ahol szabadon lépcsőzhetsz bármikor. Budapesten például a Gellért hegyen találsz ilyeneket, vagy a várba vezető lépcsők is remek választás!
  • Túrázás / hegymászás

Lépcsőzés szakaszos edzéssel

Fontos, hogy tartsuk be a Hiit módszer  szabályait a lépcsőzésnél is és váltogassuk az intenzív periódusakat lazító szakaszokkal.

Az intenzív szakasz szintjét a saját fizikai állapotodhoz igazítsd. Úgy, mint a többi  Bodyhiit gyakorlatnál. A tempó lehet kíméletes séta a lépcsőn, de szedheted a lépcsőket kettesével, vagy hármasával is. A lazításnál pedig lassan folytatjuk a lépcsőzést vagy lazán sétálunk. A kezdők és az idősebbek kezdjenek fél perc sétával  a lépcsőn, majd pihenjenek fél percet. Ezt ismételjék hatszor.

 

 

 DE ÉN CSAK   LÉPCSŐZNI         AKAROK BODYHIITTEL!

 

 

 

 

Bodyhiit edzésprogramok lépcsőzéshez

40 mp tempó / 40 mp lazítás – intenzitás 8

30 mp tempó / 30 mp lazítás – intenzitás 9

20 mp tempó/ 20 mp lazítás – intenzitás 9,5

Az intenzitás a saját tízes skáládon mért szintet jelenti. A 9,5 fokozat úgy tudod beállítani, hogy egy erdőbe képzeled magad, ahol rádtámad egy vadállat is menekülni kezdesz előle!

Napi négy perces edzésterv

Ha naponta van alkalmad lépcsőzni, egy 4 perces gyakorlatsorral remek formába hozhatod magad. Ebben az esetben a  20/20-as verziót javaslom. 6 intenzív és 6 pihenő szakasszal.

20 mp intenzív szakasz – szint  9

20 mp lazítás / séta  – Ezt ismételd hatszor!

Ha mégsem találsz semmilyen lépcsőt a környezetedben, akkor sem kell lemondanod erről a remek gyakorlatról! Keress egy stabil széket és előbb az egyik, majd a másik lábaddal lépj fel rá, majd vissza a talajra!

A lépcsőzéshez hasonló izmokat mozgat meg a helybenjárás magas lábemeléssel. Mindkét gyakorlat menete ugyanaz:

20 mp intenzív edzés 9-es szinten

20 mp helybenjárás

Ezt ismételd hatszor!

Ha a teljes Bodyhiit edzést lépcsőzéssel akarod végezni, váltogasd az időtartamot és az intenzitást is! Kombinálhatod a lépcsőzést más edzéselemekkel is, például futás, fekvőtámasz, felülés, tolódzkodás, guggolás, stb.

Ha találsz klassz lépcsőket a lakóhelyed környékén, oszd meg a cikk végén és tölts fel lépcsőnjáró fotókat magadról, rövid leírással!

További HIIT edzésötletek és programok

5  szuper HIIT gyakorlat David Beckham-mel

A félelmetes fekvőtámasz 1. – Könnyített verzió Bodyhittel

A félelmetes fekvőtámasz 2 – A Bodyhiit fekvőtámasz haladó és nehezített verziói

Sétáld magad fittre – A kíméletes testmozgás varázsa

Futás Hiittel – Bodyhiit kint és bent

 

5  szuper HIIT gyakorlat David Beckhammel

5  szuper HIIT gyakorlat David Beckhammel

David Beckhammel korábban a futballpályán találkoztunk, manapság inkább a vörös szőnyegen és különböző világmárkák arcaként láthatjuk rendszeresen.  Sőt  ő maga, pontosabban a Beckham név is világmárka lett, 2006-ban piacra dobta ugyanis  a David Beckham Fragrances kozmetikum családot.

Bárhol és bármikor bukkan is fel, mindig szuper formában van.  Bár évek óta nem játszik, a magasintenzitású szakaszos testmozgás gyakorlásának köszönhetően nagyszerű formában van az idén 42 éves sztár.

A következő gyakorlatsorok Beckhamtől, a Hiit edzés sokszínűségét bizonyítják! Nem kell mást tenned csak az intenzitáson , illetve a szakaszok hosszán módosítani a leírtak szerint!

A HIIT (High Intensity Interval Training – Magas Intenzitású Szakaszos Testmozgás)  lényege, hogy rövid, intenzív időszakokat váltogatunk pihenő periódusokkal.   Az intenzív szakaszban  a saját tízes skáládon a 9-es fokozatot válaszd, a pihenő periódusban pedig a 4-5-ös szintet célozd meg. A gyakorlatok sora rendkívül széles, így garantáltan mindenki találhat magának olyan edzésformát, ami a fizikai állapotának megfelelő. A gyakorlatok között megtaláljuk például a futást, az intenzív a sétát, az úszást, a fekvőtámaszt, a kerékpározást, a lépcsőzést és a súlyzós gyakorlatokat is. Az alábbiakban a Beckham által gyakorolt Hiit edzést mutatjuk be.

Beckham Hiit edzés 1

5 perces futás a maximális teljesítményed 80 %-os szintjén! Tehát egy tízes skálán célozd meg a nyolcast! Ezután négy perc pihenés következik, majd ismételd 4 alkalommal.

Beckham Hiit edzés 2

2 perces futás 9,5-es fokozaton! 1 perc pihenés, majd séta 4-es fokozaton. Ebből csinálj 8 kört!

Beckham Hiit edzés 3

20 másodperces sprint a maximumon! A maximum az, amikor úgy érzed, hogy az életedért kell futni, mondjuk az erdőben rádtámad egy vadállat és menekülsz előle! Pihenés 40 másodperc! Ismételd 20-szor egymás után.

Beckham Hiit edzés 4

Fuss 50 métert egy irányba, majd vissza ugyanazt a távot, 20-20 másodperc alatt (ez kb 9es szintnek felel meg)! Ezután másfél perc pihenő következik, ami lehet séta, helybenjárás vagy nyújtás! Ebből 10 kört csinálj!

Beckham Hiit edzés 5

50 méteres sprinttel kezdünk (10-es szint), majd 10 másodperc pihenő! 8-szor ismételd ugyanezt.

Hogyan iktassuk be a Beckham edzéseket?

A fentiek közül kiválasztott verziót végezheted önálló edzésként, vagy beiktathatod valamelyik más (nem Hiit típusú) edzésprogram, például súlyzós edzés végére! A fenti edzések között tarts 48 óra pihenőt, így jobban érvényesül a zsírégető és izomépítő hatás!

A Koppenhágai Egyetem kutatója, Thomas P. Gunnarsson  a Hiit edzésmódszert alkalmazó profi sportolókat vizsgálta egyik kisérletében.   Az úszás, a futás, a kerékpározás területén ugyanúgy, mint a labdarúgás esetében mérhető javulást hozott az, hogy intenzívebben, de kevesebbet edzettek a sportolók, s e mellett megfelelően alkalmazták a pihenő periódusokat.

Gunnarsson profi kerékpárosokat vizsgált egyik kisérletében. Két hónapon át 70 %-kal csökkentette a heti edzéstávot, 211 kilóméterről 65 kilóméterre! Ami változott, hogy az edzéseket  Hiit alapokra helyezte. Az eredmény pedig bámulatos! Javult a sprinteléskor és a hosszú távon mért időeredmény, valamint a sejtek oxigénfelvétele. A javulás ugyan nem jelentős (3-4 %), de figyelembe véve, hogy 70 %-kal kevesebbet edzettek, ez rendkívül figyelemre méltó.

Érdemes tehát mérlegelni, hogy ennek tükrében változtass a jelenlegi edzésmódszereden, tedd azt még hatékonyabbá úgy, hogy közben időt spórolsz!

Ha pedig kezdő vagy, itt az alkalom arra, hogy kihasználd a Hiit edzésben rejlő nagyszerű lehetőségeket, és remek formába kerülj, gyorsan és hatékonyan.

A Hiit mozgás nagy előnye, hogy  bárhol és bármikor gyakorolhatod, nem kell feltétlenül edzőterembe menned vagy eszközöket használnod az edzéshez!

Azok számára akiknek kevés az idejük, de mégis szeretnének  jobb formába kerülni,  a HIIT edzés egy kitűnő választás, hiszen heti háromszor 20 perc már remek eredményeket hoz!

Megjelent az Ezerízű reggel, csaknem 30, egy perc alatt elkészíthető reggeli recepttel. Ingyenesen letöltheted a könyvborítóra kattintva, vagy itt.

Hasonló cikkek

A HIIT edzés előnyei

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat

A 10 legjobb motivációs módszer testedzéshez

7  módszer a téli lehangoltság ellen

Hogyan éljünk 100 évig 1. rész – a táplálkozás

Hogyan éljünk 100 évig 2. rész – a tetsmozgás

Hogyan éljünk 100 évig 3. rész – belső harmónia 

Egészséges túró rudi készítése otthon

Tíz egészséges táplálkozási tipp

A fejfájás kezelése természetes módszerekkel

 

Fitt diéta – 10 egyszerű módszer a karcsúságért

Fitt diéta – 10 egyszerű módszer a karcsúságért

Éltető diéta – a választás szabadsága

Valószínűleg mindenkinek elege van már a sok  csodadiétából, amivel átmenetileg fogyhat, jó formába hozhatja magát, de 2 héttel a befejezés után, ugyanott tart, mint korábban.

Létezik-e olyan diéta, ami segít az ideális testsúly elérésben, támogatja az izomépítést és kitűnő formába hoz, kalóriaszámlálás nélkül.  Megmutatjuk az alapelveket, de te magad építheted fel a saját táplálkozási programod úgy, ahogy neked a legjobb, saját tempódban, saját értékrended alapján.

Ne hidd el senkinek, hogy mi jó, mi nem jó neked, kisérletezz a lenti ötletekkel és iránymutatásokkal és válaszd ki azt, ami ténylegesen működik és eredményeket hoz.

A javasolt módszerrel „becsempészheted” az életedbe (és az ételedbe) az egészségesebb tápanyagokat és ejtheted azokat, melyek károsak, így kialakíthatod a saját, egészséges diétád. Fontos alapelv, hogy kedveld azokat az ételeket, melyek bekerülnek a diétába.

Tíz Táplálkozási Tipp

1. Tápláló, laktató, magas rosttartalmú ételek

Olyan ételeket válassz, amelyektől hosszabb ideig jóllakottnak érzed magad, és nem okoz sóvárgást. Ezekből  elvileg nem tudod magad túlenni, így nem kell kalória-kalkulátorral nekiülnöd az ebédnek. Ilyenek például a zöldségfélék, hús, hal, gyümölcs. Ezek segítik a hatékony fogyást, főleg ha kerülöd a veszélyzónában lévő ételeket: az édességek, a fehérkenyér, és a tésztafélék. Ugyanis a magas glikémiás indexű szénhidrátok ugyanis nem csak a fogyást nehezítik, hanem stimulálják az éhséget is, így megnehezítik a dolgod, bármilyen diétába is kezdj.

Válassz magas rosttartalmú, alacsony kalóriájú ételeket. Például zöldségek, teljes kiörlésű rozskenyér, zabkása. Ezek bármilyen szigorú diétában eredményt hoznak.

2. Szénhidrát / fehérje / zsír helyes aránya

Az elfogyasztott táplálék fele legyen valamilyen zöldség, egynegyede fehérje (például hús, hal, tejtermékek), a maradék pedig együttesen szénhidrát, zsír vagy gyümölcs. Egy fitt tányér így néz ki: a felén zöldség/saláta van tálalva, egynegyed részén egy grillezett hússzelet, és a tányér fennmaradó részén pedig barnarizs vagy quinoa.

3. Javítsd fel kedvenc ételeidet!

Apró trükkökkel egészségesebbé teheted az elfogyasztott ételeket. Például a zabkásába tehetsz fahéjat, a lencsét főzés előtt csiráztathatod, a reggeli shake-be keverhetsz lenmagot, spirulinát, vagy kollagént, salátaöntetként használhatsz olívaolajat és citromlevet. 

4. Jutalmazd magad az eredményekért!

Nem kell lemondanod teljesen a kedvenc ételeidről, amelyek nem férnek bele az új étrend alapelveibe. Ugyanis szombaton és vasárnap, két-két alkalommal fogyaszthatsz bármiből, ami jól esik. Egy feltétel van csupán! Az adag nem lehet nagyobb, mint ami a tenyeredben elfér! Persze ne kisérletezz azzal, hogy vajon el tudsz-e helyezni egy húszdekás csokit  a tenyereden! Tényleg ne legyen több, mint egy tenyérnyi!

Ennek az angolban cheat mealnek nevezett taktikának az a célja, hogy ne stresszeld magad túlságosan a sok lemondás miatt. A stressz egyébként is növeli a kortizol szintet, ami elhízáshoz vezet. Ezért néhány porció a kedvenc ételedből, bármi legyen is az, nem fog útjába állni az eredményes fogyásnak. Szóval no stressz, élvezd a változást, élvezd azt, ahogy lépésről lépésre felépíted az egészségesebb életviteled, és egyre jobban, frissebben érzed magad és egyre fittebb és karcsúbb leszel.

5. A függőség leküzdése

Az egészségesebb diéta persze nem egyszerű! A cukortól való függőség például erősebb lehet, mint a heroinfüggőség! Nem elég az akaraterő és az elhatározás! Fontos, hogy bármilyen változást bevezetsz, bármit elhagysz az étrendedből, helyettesítsd valamivel, ami egészségesebb! A sóvárgás leküzdésére alkalmazz különböző taktikákat, például menj el sétálni, igyál egy pohár vizet, jutalmazd meg magad egy egészséges nassal (például mandula, dió).

A fitt diéta része, hogy a vásárlási listádról és a konyhádból száműzd az egészségtelen ételeket (ezekről a Zöld Zónás cikkben olvashatsz)! Nem érdemes ezekből otthon tartani, mert egy gyengébb pillanatodban rádtalál a csoki és a csipsz, kedvesen neveden szólít, aztán nem tudsz ellenálni és a diéta vagy a  fogyókúra máris megtorpan.

6. Zöld Zónás étkezés, a hatékony diéta

Az ételeket három zónára osztottuk fel: piros, sárga és zöld! A cél, hogy a  piros zónából fokozatosan áttérjünk a sárga és zöld zónás ételek fogyasztására. Ez alapján könnyen összeállííthatod saját, hatékony diétád. Erről részletesebben itt olvashatsz.

7. Minőségi szénhidrátok

A szénhidrát fontos energiaforrás, szüksége van rá a szervezetnek, az ideális diétának szerves eleme. Fontos viszont, hogy válaszd az egészségesebb, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat, például: zabpehely, lencse, zöldborsó, quinoa, rozs, édesburgonya. És arányuk maradjon a 2es pontban bemutatott szinten.

A különböző ételek gikémiás indexéről itt találsz részletes leírást.

8. Stressz csökkentése

A stressz, az aggódás, a félelem mind a kortizol, vagyis a stresszhormon szint emelkedését eredményezi. Ilyenkor jól bevált recept, hogy a süteményhez vagy csokihoz nyúlunk, mert az csökkenti a kortizol szintet. A probléma az, hogy ez csak átmeneti javulást hoz és egy ördögi kört indít el. Ezért jobb, ha más módszerekkel próbálod levezetni a feszültséget, mint a meditcáió vagy a jóga gyakorlása. Azonnali hangulatjavító tippek közül segíthet a mélylégzés, pár csepp levendula olaj, vagy akár egy pohár víz is. A hatékony fogyásnak is fontos eleme a stresszmentes életvitel és az elegendő és hatékony alvás.

9. Víz!

Hogy vezet a kevés vízfogyassztás súlygyarapodáshoz? Úgy, hogy, amikor a szervezetednek szüksége van a folyadékra, gyakran éhség formájában jelentkezik, pedig csak szomjas vagy! A kevés vízfogyasztás egyébként fáradtsághoz, fejfájáshoz, dekoncentráltsághoz is vezethet. A test méregtelenítésében is rendkívül fontos szerepet játszik az elegendő mennyiségű tiszta víz, sőt a hatékony fogyáshoz is nélkülözhetetlen a  megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

A legolcsóbb módja, ha saját víztisztító berendezést szereltetsz be otthonodba, ezzel juthatsz a legtisztább vízhez, s ráadásul nem kell az ásványvizes palackokkal bajlódni. A leghatékonyabbak a fordított ozmózis rendszerű berendezések.

Szeretnéd tudni mennyi az ideális napi folyadékmennyiség szükségleted? Testsúlyod és életkorod alapján itt ki tudod számítani!

10. Szakaszos étkezés! 

Nagy hasznodra válhat, ha beállítasz magadnak egy étkezési ablakot, amin belül nyugodtan ehetsz bármikor. Az étkezési ablak indulhat 12 órával: 8-kor reggeli, este 8-kor vacsora. A céljaid függvényében ezt csökkentheted 10, majd 8 órásra. A nap fennmaradó része, a „böjt” időszak nagyszerű változásokat hozhat az életedbe, melyről részletesen később írunk. Akik fogyni szeretnének, érdemes mérlegelni a módszer kipróbálását, hiszen köztudott, hogy a “böjt” az egyik leghatékonyabb fogyókúra.

Ha hasznosnak találod a fenti tippeket, akkor kezdd el a megvalósításukat most! Olvass utána a dolgoknak, nézd át a Zöld Zónás Diétát, írd be a naptáradba a legfontosabb ötleteket, és élvezd ezt a nagyszerű kalandot életed megreformálására.

Hasonló cikkek

13 egyszerű tipp a hatékony fogyáshoz – Így cselezd ki a tudatod!

Hogyan éljünk 100 évig? (1) A legjobb életmeghosszabbító ételek

A Zöld Zónás Diéta – Éltető étrend aktív életmódhoz

A top 9 probiotikum tartalmú étel – Egészség és fogyás probiotikumokkal?

13 egyszerű tipp a hatékony fogyáshoz – Így cselezd ki a tudatod!