A Hiit edzés elmélete – Bodyhiittel fitten és jó formában

A Hiit edzés elmélete – Bodyhiittel fitten és jó formában

Eljött a te időd! – Hiittel a jó formáért és egészségért

Az utóbbi időben végzett kutatások azt támasztják alá, hogy  a hosszú, rendkívül intenzív testmozgások nem igazán egészségesek hosszú távon. A túl hosszú, intenzív futás, a  maraton például ártalmas a szívre. Dr. James O Keefe szerint a maratoni futók több mint 30 %-ánál kimutatták a magas troponin szintet, ami a szívinfarktus egyik fokmérője. A profi távfutók egyébként gyorsabban öregszenek és a várható életkoruk is alacsonyabb az átlagnál. Persze az intenzív futás is egy nagyszerű sport, ha azt választod érdemes mérlegelned az esetleges veszélyeket és középutas megoldást választanod, amivel nem hajtod magad túl.

  Természetesen minden testmozgás jó, ha okosan  csináljuk, de ha már rendelkezésre állnak a  tudományos kutatások eredményei, ne hagyjuk  figyelmen kívül és válasszunk olyan testmozgást,  aminek csak pozitív hatásai vannak, s e mellett  hatékonyabb, izgalmasabb és időt spórol nekünk.

 Mi a Hiit? Szakaszos, intenzív testmozgás – a jobb formáért és állóképességért

 A HIIT lényege, hogy rövid, intenzív időszakokat  váltogatunk, hasonló hosszúságú pihenő periódusokkal mindössze 15-20 percen keresztül. A szakaszok hossza lehet 20, 30 vagy 40 másodperc, de akár egy perc is.  Az intenzív szakaszban  a saját tízes skáládon a 9-es fokozatot válaszd, a pihenő periódusban pedig a 4-5-ös szintet célozd meg. A pihenő szakaszok hossza általában megegyezik az intenzív szakaszokéval, de kezdetben lehet hosszabb is. 

A gyakorlatok sora rendkívül széles, így garantáltan mindenki találhat magának olyan edzésformát, ami a fizikai állapotának megfelelő. A gyakorlatok között megtaláljuk például a futást, az intenzív a sétát, az úszást, a fekvőtámaszt, a kerékpározást, a lépcsőzést és a súlyzós gyakorlatokat is. A Hiit gyakorlatok száma meghaladja a kétszázat. Csak fekvőtámaszból több mint 30 verzió használható  Hiittel. Természetesen nem kell mindegyiket megtanulni, válaszd a számodra leg testhezálóbbakat!  Egy edzésen belül többféle gyakorlatot is végezhetsz, akár 2-6 különbözőt is beiktathatsz.

Ahogy haladsz előre a gyakorlással, fokozatosan növelheted az intenzív szakaszok dinamikáját. Észre fogod venni, hogy a korábban 9-es erőfeszítést igénylő tempó már nem okoz kihívást, ilyenkor emelheted a szintet, tovább növelheted az intenzitást.

Fontos, hogy a gyakorlatok megkezdése előtt bizonyosodj meg arról, hogy egészségileg minden rendben van! Nem kizáró ok az sem, ha sziv és érrendszeri problémáid vannak, de ebben az esetben kérd ki orvosod tanácsát és ügyelj a fokozatosság elvére.

 A gyakorlás során tapasztalni fogod, hogy a tested egyre  gyorsabban regenerálódik a lazító szakaszokban, így az erre  szánt időintervallumot ennek megfelelően csökkentheted.

Hetente háromszor húsz perc

 Hetente ne tervezz be háromnál  több Bodyhiit edzést. Tarts  legalább 48 órás szünetet két gyakorlás között, mivel a testnek  szüksége van a regenerálódásra, az épülés és fejlődés    időszakára. Ez ugyanolyan fontos eleme a programnak, mint  maga a testmozgás, mert csak így érvényesülhet teljes  mértékben a Bodyhiit jótékony hatása.

   A Bodyhiit kitűnő alap, de  fokozhatod hatását azzal, ha beiktatsz hosszabb intenzív sétákat, kirándulásokat, a lift helyett a lépcső használatát, autós bevásárlás helyett gyalogosat, tévénézés közben kanapé helyett frissítő tornagyakorlatokat, nyújtást, jógát. Ha idődbe belefér a többi napon is végezhetsz  edzéseket, például rövid tabata gyakorlatokat  (maximum 4 perc), súlyzós edzéseket, vagy betervezhetsz egy jó úszást!

Hasonló cikkek

A HIIT edzés előnyei

Kinek szól a Bodyhiit edzés?

Mit jelent a HIIT? HIIT elmélet

VIDEÓ Jobb állóképesség és fogyás otthon végezhető gyakorlatokkal

Személyi edzőt otthonra! A legjobb ingyenes alkalmazások edzéshez

A 10 LEGJOBB MOTIVÁCIÓS MÓDSZER EDZÉSHEZ

Hiit edzés David Beckhammel

Az 5 legjobb zsírégető gyakorlat

A 10 legjobb motivációs módszer testedzéshez

Hogyan éljünk 100 évig 2. rész – a tetsmozgás

Egészséges túró rudi készítése otthon